Как да разберем, че тиквите са готови за бране


Как да разберем, че тиквите са готови за бране
Снимка: iStock

Ако нещо сигнализира за есен, това е дългоочакваната гледка на тиквите. Без значение от цвета, формата или размера, тиквите осигуряват есенно вълнение след дълъг вегетационен период.

Независимо дали планирате да украсите вашия дом, да печете тиква във фурната или да изпечете тиквен пай, определянето на перфектния прозорец за бране е важно както за целите на консумацията, така и за декорирането.

Веднъж откъснати от лозата тиквите не продължават да зреят и захарността им не се повишава. Ако се приберат твърде рано, тиквите не само няма да изгубят класическия си сладък вкус, но и срокът им на годност се съкращава драстично. Когато се прибере твърде късно, ще имате мека тиква.

За щастие, есенният фаворит има ясни знаци кога е готов за бране, така че да не пропускате възможността.

Знаци, че вашата тиква е готова за бране

Има няколко индикатора, които да ви помогнат да определите най-доброто време за прибиране на реколтата от вашите тикви. Първо отбележете очаквания брой дни до зрялост върху вашия пакет със семена. Въпреки че това може да варира значително между различните сортове, местоположения и вегетационни сезони, това ще ви даде груба представа кога да мислите за реколтата. Обикновено тиквите варират от 90 до 110 дни от засяването до прибирането на реколтата, но тук са издайническите индикатори, че вашата тиква е готова за бране.

Ако се чудите кога да берете тиквите си, има някои ключови признаци, които трябва да търсите по кожата и листата.

Богат цвят

Вашата тиква трябва да е в пълния си цвят. Кожата придобива очаквания оттенък (често наситено оранжев) и се втвърдява. Трябва да издържа на пробиване при натискане с нокът.

Матирана кожа

Младите тикви имат лъскава кожа. Най-добре е да изчакате, докато кожата стане матова, което означава, че тиквата е напълно узряла.

Твърди стъбла и изсъхнали листа

Листата и стъблата на тиквите, известни като сенник, предпазват тиквите по време на техния растеж. Когато тиквите узреят, покривът започва да се спуска, излагайки узрелите плодове. Стъблата ще бъдат твърди, сухи и кафяви, а листата на лозата ще започнат да изсъхват. Всичко това са сигнали, че тиквите са готови за прибиране.

С почукване

Трябва да чуете кух звук, когато почукате тиквата. Тихият звук показва, че тиквата е узряла и готова за прибиране.

Съвети за съхранение

След като приберете реколтата от тикви, съхранението им на сухо място ще им осигури най-дълъг срок на годност.

Сушенето на тиквите след прибиране на реколтата е критична стъпка за подобряване на техния срок на годност и качество. Това включва задържане на тиквите на топло, добре проветриво място за около 10 до 14 дни, което позволява на кората да се втвърди напълно. Този процес не само удължава срока на годност, но и подобрява вкуса, ако ги готвите.

Ако планирате да използвате вашите тикви за пай или други храни, брането им в точното време ще гарантира, че имате точното количество захар в тиквата си, така че ястията ви да са перфектно овкусени.

След като напечете тиквите си, е време да ги преместите на хладно и сухо място. Избягвайте да ги поставяте близо до топлина, като например печка или камина. Хладните и сухи зони са най-добри за съхранение на тикви на закрито. Ако се съхраняват при добри условия, тиквите могат да издържат осем или девет месеца.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама