Как да премахнете кафявите петна от чаши


Как да премахнете кафявите петна от чаши
Снимка: iStock

Каквото и да правите, чашите ви имат неприятни кафяви петна от вътрешната страна. Дори миялната машина не помага.

От какво се получават кафявите петна по чашите

Белите чаши често се зацапват лесно поради танини, естествено съединение както в чая, така и в кафето, което лесно залепва по повърхностите при нагряване.

Въпреки че танините са напълно безвредни, става много трудно да се премахнат, ако не се изтрият веднага след пиене на чай/кафе, тъй като петното може да се свърже с повърхността на чашата и да се впие дълбоко.

Вижте още: Стъклените чаши ще са като нови с този трик

Как да ги премахнете

Танините ще се разтворят с прост домашен разтвор от сода за хляб и лимонов сок, две съставки, които най-вероятно вече имате в кухнята си.

Содата за хляб е алкална, което може да разгради киселинните танини, докато лимоновият сок съдържа лимонена киселина, която може да разтвори съединенията в петна от чай/кафе. Лимоновият сок също така има естествени антибактериални свойства, които ще дезинфекцират чашата, както и ще премахнат петната.

Метод

Първо изсипете малко сода за хляб и лимонов сок в чашата, моментално ще започне да шупти. Препоръчваме да използвате само малко количество сода за хляб и след това постепенно да добавяте повече, ако е необходимо, тъй като почистващият разтвор бързо ще прелее чашата, ако използвате твърде много.

След това налейте в чашата вряла вода и оставете разтвора да престои пет минути, за да може разтворът да разруши петната. Изплакнете чашата с гореща вода от чешмата, след това я избършете с кърпа и ще видите, че е напълно чиста.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама