Как да предпазите двора си от кърлежи: 5 експертни начина


Как да предпазите двора си от кърлежи: 5 експертни начина
Снимка: iStock

Винаги е добра идея да научите как да отблъсквате кърлежите от двора си, най-вече за да защитите себе си и домашните любимци от неприятни ухапвания. Някои мерки изискват много малко работа, като например засаждане на растения против кърлежи, и могат да направят голяма разлика.

Засадете растения, отблъскващи кърлежи, около пътеките

Една от основните причини да има кърлежи в двора ви е, че са били пренесени от друго животно. Ако имате пътеки или преходни зони в двора си, направете някои стратегически засаждания, за да предотвратите кърлежите да влязат във вашия двор.

Кърлежите бягат от растения и билки като розмарин, лавандула, мента и невен, така че помислете за добавяне на тези красиво ароматни растения, отблъскващи вредителите, по пътеките или около ръба на вашия парцел, за да ги предпазите.

Вижте още: Стъпка по стъпка: Как се вади кърлеж

Поддържайте тревата къса

Ако искате да се предпазите от кърлежи, е важно дворът ви да бъде добре поддържан. Редовното косене, подрязването на храсти и премахването на паднали листа са от решаващо значение. Кърлежите харесват влажни зони с висока трева и плевели, така че късата трева ще им остави по-малко места, където да отидат.

Уверете се, че падналите листа наистина са отстранени или събрани, вместо просто да ги изгребвате до краищата на двора си, тъй като кърлежите обичат да намират дом сред тях.

Вижте още: Ефективен репелент против кърлежи с етерични масла


Създайте физическа бариера

Подобно на начина, по който бихте могли да използвате кръг от натрошени яйчени черупки, за да се отървете от охлюви, можете да направите по-голяма физическа бариера, за да отблъснете кърлежите.

Създаването на широка бариера от дървени стърготини, чакъл или подобен материал между вашата морава и всякакви залесени площи може да помогне за възпирането на кърлежите да навлязат във вашия двор. Тези горещи и сухи повърхности ще спрат кърлежите. Можете също да използвате сух мулч, за да създадете бариера.

Опитайте спрейове против кърлежи

Можете също да ги спрете с използването на естествени спрейове против кърлежи с масло от кедър, евкалипт или нийм. Тези вещества ефективно отблъскват кърлежите и могат да се нанасят както върху кожата, така и да се пръскат из двора.

Вижте още: Ако видите тези яйца в градината си, бързо вземете мерки

Използвайте купени от магазина продукти

Ако проблемът продължава, може да се наложи да използвате по-силни продукти, закупени от магазина. Разбира се, винаги препоръчваме първо да опитате естествени, екологични методи и да спестявате пестициди като крайна мярка.

Можете да заложите например на инфузорна пръст (диатомит), която също се използва за премахване на земни оси и мравки по тревните площи. Това прахообразно вещество дехидратира кърлежите при контакт, като ги убива в рамките на часове.

Що се отнася до опциите, закупени от магазина, репелентите на базата на DEET и тези, които съдържат перметрин, ще бъдат най-ефективни срещу кърлежи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама