Ако използвате найлоново стреч фолио, знаете предизвикателствата: Откъсвате парче, идва и най-малкият ветрец и то моментално се сгъва, създавайки залепнала бъркотия. Това е едно от малките разочарования в живота – и може просто да хвърлите цялата заплетена топка, създавайки още повече отпадъци и струвайки ви пари. Както се оказа, професионалистите използват няколко трика, за да предотвратят залепването на домакинското найлоново фолио.
Инвестирайте в диспенсър
Инвестирането в специален диспенсър за стреч фолио може значително да улесни използването му. Те се предлагат в различни стилове и обикновено разполагат с вградени режещи механизми, предназначени да държат сигурно ролката, като поддържат пластмасовата обвивка плоска и я предпазват от залепване. Някои модели дори имат неплъзгащи се основи, за да предотвратят плъзгането на диспенсъра по плота.
Още: 7 груби грешки при почистването на кухнята
Поставете найлоновото фолио върху купата преди рязане
Вместо да донесете парче найлоново фолио към купата, сложете купата до кутията. Издърпайте ръба на фолиото навън няколко сантиметра и го поставете върху купата/контейнера, като му позволите да се прилепи към далечния ръб, преди да издърпате дължината, от която се нуждаете. Ще намалите възможността фолиото да се заплете.
Използвайте трика на Гордън Рамзи
Гордън Рамзи препоръчва да навлажните ръба на съда, който покривате, за да помогнете на фолиото да залепне към повърхността, а не към себе си.
Още: Веднага изхвърлете тези 7 неща от кухнята си
Замразете фолиото
Ето един удобен трик, който напоследък стана популярен в социалните мрежи: Вместо да съхранявате найлоново фолио в чекмедже, дръжте го във фризер. Студеното фолио ще остане гъвкаво и използваемо, като същевременно е по-малко вероятно да се залепи за себе си.
Помислете за алтернативи на найлоновото фолио
Ако все още смятате, че найлоновото фолио е трудно за използване, помислете за преминаване към алтернативно фолио за храна. Можете да опитате с опаковки, направени от пчелен восък. Те са изработени от плат, потопен в разтопен пчелен восък, и използват топлината от ръцете ви, за да залепнат върху каквото и да увивате. Издържат дълго време, устойчиви са и могат да се мият само с малко препарат за съдове и хладка вода.
Още: Гениален съвет за премахване на мазнини от кухненските шкафове