Как да подготвите стайните си растения за зимата след лято навън


Как да подготвите стайните си растения за зимата след лято навън
Снимка: iStock

Поставянето на вашите саксийни растения навън през по-топлите месеци им позволява да се възползват от предимствата на влажния въздух, пълната с хранителни вещества дъждовна вода и обилното излагане на умерено слънце. Но не бързайте да се поздравите. Да помогнете на същите тези растения да се приспособят към зимата, прекарана на закрито, може да бъде предизвикателство както за начинаещи, така и за опитни градинари. Преместете растенията си вътре с увереност, като включите тези експертни техники.

Гледайте времето

Меките температури, които позволиха на вашите растения да процъфтяват през пролетта и лятото, могат внезапно да паднат през есента. Следете прогнозата за времето и преместете растенията си много преди вероятността от замръзване. В зависимост от това къде живеете, добро правило би било да внесете стайните растения на закрито, когато нощните температури паднат до 10 градуса.

Проверете за насекоми

Около четири седмици преди да внесете растенията си вътре, прегледайте ги веднъж, за да се уверите, че не внасяте в дома си вредители, като листни въшки, паякообразни акари, люспи, брашнести буболечки или бели мушици.

Внимателно проверете вашите растения за признаци на насекоми, включително яйца, които може да са били снесени върху листата, под листата или върху стъблата. Ако има активни насекоми, напръскайте с инсектициден сапун – изключително важно е насекомите да се покрият със сапуна. Този процес трябва да започне един месец преди да внесете растенията вкъщи, за да имате достатъчно време за напръскване, вижте ефектите от вашето пръскане и след това напръскайте отново, ако е необходимо.

След като вашите растения са вътре, продължете да проверявате за насекоми, които може да сте пропуснали - или които са се излюпили, след като са преживели по-топлите температури на закрито в дома ви. Ако случаят е такъв, изнесете растението си обратно на открито, ако не е твърде студено, и го третирайте с инсектициден сапун. Ако това се случи, след като навън е станало твърде студено, тогава вземете стайните растения и ги сложете във ваната, за да можете да ги третирате с инсектициден сапун.

Вижте още: Това есенно цвете цъфти цяла зима и носи огромен късмет в дома

Подрязвайте

Възползвайте се максимално от вашето външно пространство – и поддържайте вътрешните си мивки и плотове чисти – като подрязвате и пресаждате растенията, докато са още на вашата веранда или вътрешен двор. Премахнете всички мъртви, жълти или обезцветени листа и ако трябва да се направи някакво подрязване, сега също е добър момент да направите това. Продължете да премахвате мъртви или повредени части от растението през цялата зима.

Изберете слънчево място

Въпреки че изискванията за светлина на вашето растение ще диктуват къде да го поставите, след като влезе вътре, трябва да вземете предвид променящото се излагане на слънце през есента и зимата. Когато дните стават по-къси, преместете слънцелюбивите растения по-близо до прозорец с южно изложение, за да увеличите максимално слънчевата светлина. Ако това не е възможно, обмислете използването на допълнителни лампи за отглеждане. Редувайте растенията редовно, за да сте сигурни, че всички страни на растението получават еднаква светлина.

Избягвайте топлината и студа

Същите нагреватели, които създават достатъчно топла вътрешна атмосфера, за да поддържат вашите растения живи, ще осигурят твърде много топлина, ако са поставени твърде близо. Топлината от радиатори или вентилационни отвори може да изсуши растенията и да причини изгаряне на листата. И докато много стайни растения предпочитат малко по-ниски температури, трябва да търсите мека стая - не студено място. Студеното течение може да шокира растенията. Докато слънчевото място е добро, поставете ги далеч от врати и прозорци, които често се отварят.

Вижте още: Внимавайте с тях: Тези стайни растения са опасни за деца и домашни любимци

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама