Как да поддържате хризантемите цъфтящи през цялата есен


Как да поддържате хризантемите цъфтящи през цялата есен
Снимка: iStock

Хризантемите са типични за есента цветя, налични в красиви нюанси на червено, лилаво, жълто и оранжево. Докато те са известни с това, че са устойчиви на суша и болести, без подходяща грижа цъфтежът може да отслабне доста бързо. За да гарантирате, че това любимо цвете ще изпълва градината ви с красота през целия сезон, ви предлагаме няколко съвета.

Поливайте адекватно

Докато по-старите хризантеми могат да се поливат само веднъж седмично, по-младите растения се нуждаят от по-често поливане, за да насърчат по-големи и по-ярки цветове. Това е особено важно, когато растението започне да цъфти, защото ако хризантемата увехне, тя може да загуби всичките си цветове. Въпреки това е също толкова важно да избягвате преполиването им. Ако почвата е наситена твърде дълго, корените ще започнат да се давят и растението ще отслабне и ще стане податливо на болести.

Вижте още: Трикове и грешки при гледането на хризантеми

Торете през пролетта и лятото

Ако сте засадили хризантемите в градината си миналата година, насърчете растежа и производството на корени преди сезона на студеното време, като торите през пролетта до началото на лятото. Избягвайте да торите през есента. Растението може да бъде подмамено да се върне към цикъл на растеж, когато искате то да вложи енергията си в цъфтежа. Ако сте купили саксийни хризантеми тази есен, няма нужда да ги торите.

Мулчиране около хортензиите

За хризантеми, които растат в земята, добавете 10 до 12 см мулч около основата на всяко растение, когато температурите започнат да падат през есента. След като земята замръзне, защитният мулч остава около основата. Тази стъпка ще предпази вашите цветя от бъдещи екстремни студове.

Вижте още: Никога не сте и предполагали какво символизират хризантемите

Почиствайте цветето

Отстранете старата зеленина и увехналите цветове, за да насърчите растежа. Когато видите мъртви или обезцветени цветове, просто ги отрежете с градинска ножица, което ще насърчи растението да вложи енергията си в производството на нови цветчета.

Осигурете адекватна слънчева светлина

Независимо дали ги отглеждате в земята или в саксии, хризантемите се нуждаят от поне шест часа пълно слънце, за да процъфтяват. Ако сте забелязали, че цъфтежът се е забавил, възможно е вашите цветя да не получават достатъчно слънчева светлина. Опитайте да ги преместите в друга част от двора си, за да сте сигурни, че ще цъфтят през целия сезон.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама