Как да почиствате медни съдове, така че винаги да блестят


Как да почиствате медни съдове, така че винаги да блестят
Снимка: iStock

Медните съдове за готвене са визуално зашеметяващи, да не говорим за издръжливи и позволяват равномерно разпределение на топлината. Медта обаче изисква малко повече грижи в сравнение с някои други метали, които обикновено се използват в съдовете за готвене. Подобно на среброто и месинга, медта е склонна да потъмнява. Потъмняването е слой от корозия, който естествено възниква, когато определени метали са изложени на кислород и вода за продължителен период от време.

Ако забележите, че вашите медни съдове за готвене започват да потъмняват, не се притеснявайте, защото с малко мазнина можете да помогнете за възстановяването на яркия и лъскав вид. 

Как да почистите меден съд за готвене с препарат за съдове

Препаратът за съдове често е най-доброто нещо да започнете, когато става въпрос за почистване на вашите медни съдове за готвене, защото е ефективен и е вероятно да го имате под ръка. 

Оставете съдовете да изстинат напълно след употреба.

Изплакнете съдовете за готвене с топла вода, за да отстраните всякакви остатъци.

Нанесете малко количество препарат за съдове върху гъба или мека кърпа.

Внимателно изтъркайте медната повърхност с кръгови движения, като обърнете допълнително внимание на зоните с мръсотия или петна.

Изплакнете обилно с топла вода.

Подсушете веднага с мека кърпа, за да предотвратите водни петна.

Вижте още: Плесенните акари може да се крият в дома ви – ето как да се отървете от тях

Как да почистите медни съдове за готвене с кетчуп

Вярвате или не, кетчупът е ефективен начин да поддържате вашите медни съдове чисти и блестящи. Въпреки че този метод е малко по-трудоемък, той наистина може да помогне с потъмнели съдове за готвене, тъй като киселините в кетчупа помагат за разграждането на потъмняването.

Оставете съда да се охлади напълно след употреба.

Намажете съда с тънък слой кетчуп. Оставете го да престои 10 до 15 минути.

Използвайте мека кърпа или гъба, за да втриете внимателно кетчупа с кръгови движения.

Изплакнете обилно с топла вода

Подсушете незабавно с мека кърпа, за да предотвратите остатъците от кетчуп да причинят петна.

Как да почистите медни съдове за готвене с оцет и сол

Ако вашите медни съдове за готвене имат петна или остатъци от храна, които трудно се отстраняват, може да се нуждаете от нещо по-тежко от препарат за съдове или кетчуп. 

Оставете съда да се охлади напълно след употреба.

Смесете равни части оцет и сол заедно в разтвор.

Използвайте гъба или мека кърпа, за да разнесете разтвора върху съдовете за готвене.

Оставете съда за готвене да престои в разтвора за няколко минути, преди да го избършете.

Изплакнете обилно с топла вода.

Подсушете веднага с мека кърпа, за да предотвратите водни петна.

Вижте още: Как да почистите хромирани повърхности до блясък

Как да почистите медни съдове за готвене с лимонов сок и сода за хляб

Оставете съда да се охлади напълно след употреба.

Смесете лимонов сок и сода за хляб, за да образувате паста.

Нанесете пастата върху повърхността на готварския съд с помощта на мека кърпа.

Оставете пастата да престои няколко минути.

Внимателно изтъркайте съдовете за готвене с кръгови движения.

Изплакнете обилно с топла вода.

Веднага подсушете съдовете с мека кърпа, за да запазите блясъка им.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама