Медните съдове за готвене са визуално зашеметяващи, да не говорим за издръжливи и позволяват равномерно разпределение на топлината. Медта обаче изисква малко повече грижи в сравнение с някои други метали, които обикновено се използват в съдовете за готвене. Подобно на среброто и месинга, медта е склонна да потъмнява. Потъмняването е слой от корозия, който естествено възниква, когато определени метали са изложени на кислород и вода за продължителен период от време.
Ако забележите, че вашите медни съдове за готвене започват да потъмняват, не се притеснявайте, защото с малко мазнина можете да помогнете за възстановяването на яркия и лъскав вид.
Как да почистите меден съд за готвене с препарат за съдове
Препаратът за съдове често е най-доброто нещо да започнете, когато става въпрос за почистване на вашите медни съдове за готвене, защото е ефективен и е вероятно да го имате под ръка.
Оставете съдовете да изстинат напълно след употреба.
Изплакнете съдовете за готвене с топла вода, за да отстраните всякакви остатъци.
Нанесете малко количество препарат за съдове върху гъба или мека кърпа.
Внимателно изтъркайте медната повърхност с кръгови движения, като обърнете допълнително внимание на зоните с мръсотия или петна.
Изплакнете обилно с топла вода.
Подсушете веднага с мека кърпа, за да предотвратите водни петна.
Вижте още: Плесенните акари може да се крият в дома ви – ето как да се отървете от тях
Как да почистите медни съдове за готвене с кетчуп
Вярвате или не, кетчупът е ефективен начин да поддържате вашите медни съдове чисти и блестящи. Въпреки че този метод е малко по-трудоемък, той наистина може да помогне с потъмнели съдове за готвене, тъй като киселините в кетчупа помагат за разграждането на потъмняването.
Оставете съда да се охлади напълно след употреба.
Намажете съда с тънък слой кетчуп. Оставете го да престои 10 до 15 минути.
Използвайте мека кърпа или гъба, за да втриете внимателно кетчупа с кръгови движения.
Изплакнете обилно с топла вода
Подсушете незабавно с мека кърпа, за да предотвратите остатъците от кетчуп да причинят петна.
Как да почистите медни съдове за готвене с оцет и сол
Ако вашите медни съдове за готвене имат петна или остатъци от храна, които трудно се отстраняват, може да се нуждаете от нещо по-тежко от препарат за съдове или кетчуп.
Оставете съда да се охлади напълно след употреба.
Смесете равни части оцет и сол заедно в разтвор.
Използвайте гъба или мека кърпа, за да разнесете разтвора върху съдовете за готвене.
Оставете съда за готвене да престои в разтвора за няколко минути, преди да го избършете.
Изплакнете обилно с топла вода.
Подсушете веднага с мека кърпа, за да предотвратите водни петна.
Вижте още: Как да почистите хромирани повърхности до блясък
Как да почистите медни съдове за готвене с лимонов сок и сода за хляб
Оставете съда да се охлади напълно след употреба.
Смесете лимонов сок и сода за хляб, за да образувате паста.
Нанесете пастата върху повърхността на готварския съд с помощта на мека кърпа.
Оставете пастата да престои няколко минути.
Внимателно изтъркайте съдовете за готвене с кръгови движения.
Изплакнете обилно с топла вода.
Веднага подсушете съдовете с мека кърпа, за да запазите блясъка им.