Как да почистите сами еспресо машина (по лесния начин)


Как да почистите сами еспресо машина (по лесния начин)
Снимка: iStock

Макар че много хора го подценяват, редовното и старателно почистване на еспресо машината е важно, за да може винаги да се наслаждавате на качествено кафе. Ето как да го правите сами в домашни условия.

Какво да правите след всяко кафе

Изкушаващо е да седнете, да отпиете чашата си и след това да преминете към други дейности, но има няколко неща, които трябва да направите първо - и те отнемат само около 10 секунди.

Тези прости задачи оставят машината ви готова за следващото използване, което означава, че можете да се захванете веднага и да не се притеснявате.

Изхвърлете използваното кафе, не го оставяйте в портафилтъра (цедката) за дълго, тъй като маслата и утайката ще полепнат.

Изплакнете портафилтъра и филтърната мрежа за 2-3 секунди. След това избършете с чист парцал, за да завършите процеса.

Незабавно избършете тръбата за пара с чист, влажен парцал. Млякото без надзор ще изсъхне и ще се втвърди бързо, така че направете това веднага след като го притоплите на пара.

След направата на всяко кафе трябва да имате чиста филтърна решетка, чист портафилтър и чиста млечна тръба.

И ето нещо: еспресото е твърде горещо, за да го вкусите веднага, когато излезе от машината. Преминавайки през тези бързи стъпки, вие давате на кафето си няколко секунди да се охлади, така че езикът ви действително да може да се наслади на всички деликатни вкусове, които съдържа.

Вижте още: Не правете кафе с чешмяна вода, ето защо!

Седмичната задача, която никога не трябва да пропускате

Горната рутинна процедура е важна, но не е достатъчна. Нуждаете се от по-дълбоко почистване, за да освободите машината си от най-упоритите масла и замърсявания.

Ако вашата машина има система от клапани

Ако вашата машина за еспресо има система от клапани (трипътен соленоид, освобождаване на налягането на варенето, трипътен клапан—или всяка комбинация от тези думи), трябва да направите това, което се нарича "обратно промиване". По същество утайката и маслата се забиват обратно във вътрешните клапани на машината и трябва да ги изплакнете. Ето как изглежда този процес:

  • Сменете кошницата на портафилтъра с празна и добавете почистващ препарат за еспресо машина.
  • Поставете портафилтъра и пуснете водата за десет секунди.
  • Изключете водата за пет секунди.
  • Повторете три пъти.
  • Включете водата и разклатете портафилтъра, за да отстраните остатъците.
  • След като приключите, трябва да видите някои остатъци от кафе във водата в портафилтъра. Това е добър знак, защото показва, че измъквате този излишен боклук.

Ако вашата машина няма клапанна система

Машините за еспресо понякога нямат системи с клапани. Dehlongi, Gaggia, Breville са сред марките, които често не го правят. Ето дълбокото почистване, което трябва да направите:

  • Извадете портафилтъра и развийте дисперсионната решетка.
  • Използвайте влажен парцал с малко почистващ препарат за еспресо, за да изтъркате около главата.
  • След това изплакнете с много чиста вода.
  • Това трябва да свърши работа.

При всеки тип машина, направете това

Без значение какъв вид машина за еспресо имате, трябва да се уверите, че сте накиснали вашия портафилтър, дисперсионна решетка и тръба за пара в разтвор за почистване на вода/кафе за 10-15 минути. След това ги изплакнете много добре с чиста вода и ги избършете старателно с парцал.

Като цяло, тази седмична рутина не трябва да отнема повече от 15 минути – малка цена за години на вкусно еспресо и добре работеща машина.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама