Как да почистите прозорците си до блясък, без оставащи ивици


Как да почистите прозорците си до блясък, без оставащи ивици
Снимка: iStock

Кажете сбогом на мръсотията и ивиците! След като научите как да почиствате прозорците по правилния начин, може да се чудите как сте виждали нещо през това стъкло преди.

Как да подготвите прозорците си за почистване

Все още не мокрете прозорците си! С малка подготовка ще сте сигурни, че няма да пропуснете нито едно място - и че ще защитите щорите и перваза на прозореца от потенциална повреда. 

1. Поставете чиста, суха кърпа върху перваза, за да съберете остатъците и да предотвратите натрупването на вода.

Вижте още: 15 полезни приложения на кислородната вода

2. Затворете жалузите (или ламелите) на щорите и ги избършете от прах, преди да ги издърпате до горната част на прозореца.

3. Ако имате пердета, отстранете ги, за да не се напръскат. Изтупайте ги или ги изперете - това ще премахне праха и ще предотврати повторното му отлагане върху чисти прозорци.

4. Почистете паяжините и мръсотията от рамките, пантите и релсите. 

Как да почистите прозорците

Внимателно избършете стъклото на прозореца с влажна кърпа. Това ще намокри стъклото, като същевременно отстранява горния слой от мръсотия.

След това напръскайте специален почистващ препарат върху прозореца. Когато пръскате, започнете към горната част и напръскайте тясна линия надолу по центъра. Стойте далеч от ръбове или неостъклени повърхности.

Използвайте суха кърпа без власинки, в идеалния случай кърпа от микрофибър, за да измиете прозореца, като нанесете разтвора върху стъклото. Това ще работи по-добре от хартиените кърпи, които могат да оставят след себе си мъх.

Вижте още: Гениален съвет за премахване на мазнини от кухненските шкафове

Приложете лек натиск върху всяко упорито, залепнало петно.

След като цялата мръсотия е премахната от прозорците, е време да ги изсушите. Работете отгоре надолу, за да предотвратите капки, подсушете стъклото с чистачка или чиста, суха кърпа без влакна.

Използвайте суха част от същата кърпа, за да избършете почистващия препарат, който е натрупан около краищата, където стъклото среща рамката.

Ако останат ивици, преминете върху областта с кръгови движения, като ги отстраните със суха кърпа без мъх.

Как да почистите прозорци без ивици

По време на процеса на сушене се получават ивици, така че внимавайте как изсушавате стъклото. Ключът: Винаги работете отгоре надолу. В противен случай водата ще се стича върху чистия прозорец, оставяйки след себе си ивици.

Често срещана грешка е оставянето на разтвора да изсъхне върху прозореца. Съсредоточете се върху почистването на един прозорец наведнъж.

Вижте още: Картофи и сол, много стар домашен трик

Винаги дръжте острието на чистачката или кърпата в контакт със стъклото. Пропускането причинява капки.

Изберете метода S вместо избърсване в прави линии. Той е по-бърз от други методи, защото покривате повече повърхност по-бързо – и това означава, че има по-малък шанс стъклото да изсъхне на въздух, което причинява ивици. Започвайки от върха, преместете кърпата или чистачката по стъклото, сякаш пишете буквата S. Всяко преминаване ще изтегли водата или почистващия препарат обратно към центъра, откъдето след това ще го вземете при следващото извито преминаване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама