Как да почистите индукционен плот - 7 стъпки за безупречна повърхност


Как да почистите индукционен плот - 7 стъпки за безупречна повърхност
Снимка: iStock

Индукционните готварски плотове, с техните елегантни стъклокерамични повърхности, се превърнаха в основен продукт в съвременните кухни. Въпреки че предлагат ефективно готвене и прецизен контрол на температурата, поддържането им чисти може да бъде предизвикателство. За разлика от традиционните котлони, индукционните котлони изискват специални грижи, за да запазят външния си вид и функционалност.

Независимо дали имате електрически котлон или индукционен котлон, знанието как правилно да почиствате котлона е от решаващо значение. Не всички съдове за готвене работят с чугунени тигани и много от тях имат притеснения, че плотът им лесно ще се надраска, когато използват чугунени тигани. Дори и да сте изключително внимателни, разливите и пръските са неизбежна част от готвенето. Това ръководство ще ви преведе през седем лесни стъпки, за да запазите вашия индукционен плот за готвене безупречен, гарантирайки, че изглежда страхотно и работи оптимално за години напред.

Какво ще ви трябва

  • мека микрофибърна кърпа
  • сапун за съдове
  • бял оцет
  • сода за хляб
  • пластмасова стъргалка или стара кредитна карта

Какво трябва да избягвате?

Никога не използвайте агресивни химически почистващи препарати или абразивни материали върху вашия индукционен плот. Те могат да надраскат или повредят повърхността, засягайки нейния външен вид и функционалност.

Вижте още: Как да премахнете кафявите петна от чаши

1. Оставете да изстине

Въпреки че индукционните котлони са много по-безопасни от електрическите или газовите печки, те все още задържат малко количество остатъчна топлина след употреба. Преди почистване се уверете, че вашият плот е напълно студен на допир. Почистването на гореща повърхност не е просто опасно; това също може да доведе до изгаряния от пара и потенциално да повреди повърхността на плота. Оставете го поне 30 минути след употреба, преди да започнете процеса на почистване.

2. Отстранете свободните остатъци

Използвайте мека, суха микрофибърна кърпа, за да избършете всякакви свободни частици храна, прах или леки разливи. Това първоначално почистване предотвратява надраскване, когато преминете към по-дълбоко почистване, и тъй като вашият плот е плоска повърхност, тази стъпка трябва да отнеме само секунди. За упорити сухи частици можете леко да намокрите кърпата с топла вода.

3. Нанесете почистващ разтвор

Напръскайте леко почистващ разтвор върху повърхността на плота, като избягвате пренасищане. Има много почистващи решения, които могат да работят за това. Ако сте в затруднено положение и имате нужда от нещо, което ще работи бързо, можете просто да смесите няколко капки мек препарат за съдове с топла вода в спрей бутилка. Този разреден разтвор е достатъчно нежен за редовна употреба.

Можете също да използвате разтвор на сода за хляб и оцет или специализиран препарат за почистване на готварски плотове.

Най-важното нещо е да не използвате нищо твърде абразивно, тъй като в повечето случаи това не е необходимо за премахване на леки следи от мазнина и пръски от храна.

4. За по-трудни петна

Създайте паста, като използвате равни части сода за хляб и вода. Нанесете това директно върху упорити петна или загорели остатъци от храна. Леката абразивност на содата за хляб помага за отстраняване на петна, без да надраска повърхността. За запечена храна оставете пастата от сода за хляб да престои 15-20 минути, преди да изтъркате внимателно.

5. Почистете повърхността

Избършете целия плот с влажна микрофибърна кърпа, като използвате нежни кръгови движения. Тази техника помага за повдигане на мръсотията, без да оставя ивици. Обърнете специално внимание на зоните около горелките, където често се натрупват разливи.

За да се справите с упорити петна, използвайте стъргалка за стъкло или стара кредитна карта под ъгъл от 45 градуса, за да отстраните внимателно остатъците. Не използвайте стоманени продукти върху стъклокерамичната повърхност. Работете бавно и внимателно, за да избегнете надраскване. Никога не използвайте метални инструменти или абразивни подложки за почистване, тъй като те могат да повредят трайно повърхността.

Вижте още: С тази съставка идеално ще почистите мазнините от фурната

6. Изплакнете и подсушете

Избършете повърхността с чиста, влажна кърпа, за да отстраните остатъците от сапун или сода за хляб. Може да се наложи да изплакнете кърпата и да повторите няколко пъти, за да сте сигурни, че всички почистващи препарати са отстранени.

Завършете с полиране със суха микрофибърна кърпа за блясък без петна. Обърнете внимание на краищата и ъглите, където може да се натрупа вода.

7. Бонус съвет

За допълнителен блясък и премахване на всички останали миризми, напръскайте плота с разтвор от равни части бял оцет и вода. Оставете да престои за минута, след което избършете с чиста микрофибърна кърпа. Киселинността в оцета помага за разграждането на останалата мазнина и оставя брилянтен блясък.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама