Алуминиевото фолио е незаменим артикул в почти всяко домакинство. То е универсално: можете да го използвате за всичко - от печене до почистване на вашата скара. Удобният продукт е оборудван и с малко мистерия. Едната страна на алуминиевото фолио е лъскава, а другата е матова. Няма да намерите никаква информация за причината за разликата, ако проверите и правоъгълната кутия, в която се продава.
Най-добре ли е да поставите алуминиевото фолио с лъскавата страна нагоре или надолу, преди да сложите гювеча във фурната? Преди да откъснете още един лист, ето какво трябва да знаете.
Защо алуминиевото фолио е блестящо от едната страна?
Когато издърпате лист алуминиево фолио от ролката, има забележима разлика между двете страни. Едната е толкова лъскава, че на практика можете да я използвате като огледало. Другата е по-матова.
Според Reynolds Wrap разликата е страничен ефект от производствения процес. Виждате ли, алуминиевото фолио се смила на различни слоеве. Прилагат се топлина и напрежение, за да се разтегне фолиото, докато стане достатъчно тънко, за да се превърне в познатите листове, които купувате в магазините и използвате у дома.
Фабриката произвежда два листа метал едновременно, за да гарантира, че листовете са достатъчно здрави, за да издържат. Страната, където фолиото влиза в контакт с друг слой фолио, изглежда матова, докато другата страна, която не е осъществила контакт с друг лист, изглежда лъскава. С други думи, двете страни изглеждат различно, но и двете са направени от едно и също нещо.
Вижте още: Защо да поставите топка от алуминиево фолио във фурната?
Блестящата страна на алуминиевото фолио отразява ли повече топлина?
Алуминиевото фолио отразява еднакво топлината както от матовата, така и от лъскавата си страна. Докато алуминиевото фолио има матова и лъскава страна, няма разлика в това как всяка страна отразява топлината.
Трябва ли да използвате алуминиево фолио с лъскавата страна нагоре или надолу?
Много просто, няма значение каква страна на алуминиевото фолио използвате. И двете са приемливи. Тъй като точно един и същ материал съставлява двете страни, те ще работят точно по същия начин. Единствената разлика е естетическа. Така че не се колебайте да работите и с двете страни. В крайна сметка храната ви ще се сготви по същия начин. Мистерията е разрешена.