Пицата има не само дълга история, но и собствени стандарти за приготвяне. Ако не сте професионален пицар, но пък със същия ентусиазъм запретвате ръкави, за да приготвите тестеното изкушение у дома, вероятно допускате някои грешки. Ето кои са най-грубите от тях.
Печене на ниска температура
Пицата не се пече никога на ниска температура. Задължително е да се сложи в предварително загрята фурна. Печете на 200 градуса.
Използване на точилка за разточване на тестото
Ако искате да приготвите истинска италианска пица, не използвайте точилка. Натискът на тестото с нея води до елиминиране на въздушните мехурчета, образувани вътре в него.
Тестото за пицата се разтяга единствено с ръце. Не е необходимо да го усуквате или да го удряте в плота.
Достатъчно е да разтегнете пицата върху работната повърхност до размера на тавата за печене и до желаната дебелина.
Прекалено дълго месене на тестото
Тестото за пица не трябва да се меси прекалено дълго. Ако то се свие веднага след като го поставите в тавата, тога означава, че прекалено дълго работите с него. В този случай тестото трябва да се остави да почине за няколко минути.
Неспазване на последователността при плънката
Обикновено, когато приготвяме пица у дома, не обръщаме внимание на реда, в който поставяме кашкавала, гъбите и шунката. Най-отдолу се поставят гъбите и шунката. Кашкавалът, сиренето и моцарелата винаги се поставят последни.