Ето колко често трябва да сменяте кухненската си гъба


Ето колко често трябва да сменяте кухненската си гъба
Снимка: iStock

След като използвате кухненската си гъба, за да измиете тенджерите, тиганите или ежедневните си съдове, вероятно не мислите много за това. Повечето от нас я оставят да изсъхне на ръба на мивката до следващия път.

Въпреки че не е задължително да се стресирате твърде много за вашата кухненска гъба, трябва да помислите за нейната смяна доста често. Ако не сте, чиниите ви може да не стават толкова чисти, колкото бихте искали да бъдат. 

Колко често трябва да сменяте кухненската си гъба?

Трябва да сменяте кухненската си гъба на всеки една до две седмици. Гъбите могат да съдържат бактерии и микроби, така че честата подмяна помага да се поддържа хигиената в кухнята. Миенето на съдове с мръсна гъба може да разпространи вредни микроби и бактерии, които след това рискувате да пренесете в чиниите, мивката и кухненските плотове.

5 ключови фактора, които влияят кога трябва да изхвърлите кухненската гъба

Колко често я използвате

Колкото повече използвате гъбата, толкова по-бързо ще се износва и ще натрупва бактерии.

Вижте още: Тези неща никога НЕ трябва да почиствате със сапун

Типът почистване, която правите с нея

Добре е да помислите за какъв тип почистване използвате гъбата си. Гъбите, използвани за обикновени ежедневни ястия, могат да издържат по-дълго от тези, използвани за търкане на вашите тенджери и тигани.

Колко е влажно

Гъбите, които остават мокри за продължителни периоди, могат да се превърнат в развъдник на бактерии и мухъл. Уверете се, че имате определено място, където да оставите гъбата си да изсъхне след всяка употреба, за да предотвратите прекомерна влага и да издържи гъбата ви малко по-дълго.

Видимо износване

Ако гъбата започне да се разпада, обезцветява или мирише лошо, време е да я смените.

Вижте още: Как да почистите хромирани повърхности до блясък

Типът гъба, която използвате

Някои гъби са по-издръжливи или имат антимикробни свойства, което може да повлияе на продължителността на живота им.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама