Ето как лесно да си отгледате джинджифил у дома


Ето как лесно да си отгледате джинджифил у дома

Джинджифилът е многогодишно тревисто растение от семейството на джинджифила, което през последните години е много популярно в кулинарията, както и за приготвяне на различни напитки и смутита. Латинското име на джинджифила е Zingiber officinale.

Вижте още: Розите ще бъдат по-здрави, ако тази есен в почвата се добави това

Джинджифилът може да се засажда през пролетта, но и в началото на есента, а през пролетта може да се пресади в градината или в по-голяма саксия и да се държи на терасата. И тогава можете да се насладите на чайове и смутита.

Как да засадите джинджифил?

1. Изберете правилния джинджифил

Изберете твърдо, плътно коренище от джинджифил с видими, добре развити пъпки (наречени очи). Избягвайте коренища, които изглеждат спаружени или имат признаци на плесен.

2. Подготовка на корена

Накиснете ориза за една нощ в хладка вода, за да се хидратира. Нарежете корeна на части, като се уверите, че всяка има едно или две "очи".

3. Избор на саксия

Изберете широк, плитък съд с дренажни отвори. Напълнете го добре със смес за саксии, обогатена с органична тор.

4. Засаждане и поливане

Засадете парчетата коренище точно под повърхността на почвата с "очите" нагоре. Поливайте обилно след засаждане. Поддържайте почвата влажна, но избягвайте да я преполивате.

5. Идеални условия

Поддържайте температура между 24-29 °C и висока влажност. Помислете за поставяне на тава с вода, за да поддържате влагата около растението.

6. Поливане и торене

Чрез редовно поливане се уверете, че почвата остава постоянно влажна. Нанасяйте течен тор на всеки 2-4 седмици по време на вегетационния период.

7. Насърчаване на цъфтежа

Уверете се, че растението има достатъчно слънчева светлина, топлина и влага. Избягвайте да безпокоите растението ненужно, за да насърчите цъфтежа.

8. Жътва 

Берете джинджифил след 8-10 месеца, ако е необходимо. Съхранявайте излишъка на хладно и сухо място.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама