Джинджифилът е многогодишно тревисто растение от семейството на джинджифила, което през последните години е много популярно в кулинарията, както и за приготвяне на различни напитки и смутита. Латинското име на джинджифила е Zingiber officinale.
Вижте още: Розите ще бъдат по-здрави, ако тази есен в почвата се добави това
Джинджифилът може да се засажда през пролетта, но и в началото на есента, а през пролетта може да се пресади в градината или в по-голяма саксия и да се държи на терасата. И тогава можете да се насладите на чайове и смутита.
Как да засадите джинджифил?
1. Изберете правилния джинджифил
Изберете твърдо, плътно коренище от джинджифил с видими, добре развити пъпки (наречени очи). Избягвайте коренища, които изглеждат спаружени или имат признаци на плесен.
2. Подготовка на корена
Накиснете ориза за една нощ в хладка вода, за да се хидратира. Нарежете корeна на части, като се уверите, че всяка има едно или две "очи".
3. Избор на саксия
Изберете широк, плитък съд с дренажни отвори. Напълнете го добре със смес за саксии, обогатена с органична тор.
4. Засаждане и поливане
Засадете парчетата коренище точно под повърхността на почвата с "очите" нагоре. Поливайте обилно след засаждане. Поддържайте почвата влажна, но избягвайте да я преполивате.
5. Идеални условия
Поддържайте температура между 24-29 °C и висока влажност. Помислете за поставяне на тава с вода, за да поддържате влагата около растението.
6. Поливане и торене
Чрез редовно поливане се уверете, че почвата остава постоянно влажна. Нанасяйте течен тор на всеки 2-4 седмици по време на вегетационния период.
7. Насърчаване на цъфтежа
Уверете се, че растението има достатъчно слънчева светлина, топлина и влага. Избягвайте да безпокоите растението ненужно, за да насърчите цъфтежа.
8. Жътва
Берете джинджифил след 8-10 месеца, ако е необходимо. Съхранявайте излишъка на хладно и сухо място.