Спазването на определен етикет и протокол е неизменна част от нашето ежедневие. Това се случва неосъзнато, по навик или на база знания и умения, които сме натрупали през годините и благодарение на нашия житейски опит. Налага се да спазваме етикет при бизнес срещи и приеми, на обществени места, в бизнес отношенията, при формални и неформални срещи, дори и когато се храним.
Определено етикетът и протоколът на масата имат своята важност и тънкости, които трябва да спазваме. Проучване на foodpanda показа, че България се намира на трето място за неспазване на определени правила при храненето. Сред най– дисциплинираните на масата са англичаните и швейцарците.
Ето някои от основните правила, които със сигурност ще ви бъдат от полза, независимо дали сте на официален прием или на неформална среща.
* Вечерята или обядът не трябва да бъдат отлагани с повече от 15 минути от обявения час.
* Всеки мъж трябва да стане и да поздрави дамите, които пристигат след тях.
* Ако сте дама, не е необходимо да ставате от масата при влизането на мъж или жена.
* Не поставяйте коктейлни чаши на масата за вечеря. Тяхното място е на бар или на високи маси, подходящи за "welcome drink”.
* Относно заемане на местата на масата, протоколът изисква, когато гостите са повече от шест души, това да бъде отбелязано с табелки.
* Домакинът е последният човек, който сяда на масата.
* Гостите на масата трябват да бъдат организирани по сродни интереси, така че да бъдат избегнати неловки ситуации.
* Чанти, портмонета, ключове и мобилни телефони не се слагат на масата за хранене.
* Когато поводът е бизнес, визитни картички се дават преди или след приключване на обяда или вечерята, никога по време на яденето.
* В интернет пространството е пълно с информация и снимки кой прибор за какво служи. Задължително условие е да се запознаете с това, за да не се изложите, когато ви сервират.
* Не говорете с пълна уста и не пускайте неуместни и груби шеги по време на хранене.
* Кой плаща обяда или вечерята? Етикетът посочва, че това е човекът, който е инициирал срещата. "Лицето, което кани е човекът, който плаща."
* Винаги се обличайте подходящо, според повода или локацията. Когато поводът е бизнес, вратовръзката (за мъжете), сакото и затворените обувки са задължителен елемент.
* През последните години е изключително модерно заснемането на храната, която поръчваме и консумираме. Етикетът не допуска подобно нещо да се случва на масата, особено когато се намираме в ресторант.
* Когато сте приключили с храната, поставете вилицата и ножа в позиция 10:20 в чинията си.
* По време на хранене не се оплаквайте от проблемите на ежедневието. Храненето е процес, който изисква спокойствие и приятна обстановка.
* Режете хапки, които консумирайте веднага, а не цялата порция.
* Позиция на стойката - седнете изправени, само китките са на масата, а не лактите.
Независимо дали поводът е интимен, празничен, делови или официален, винаги спазвайте обноските на масата. Познаването на етикета и протокола ще направи добро впечатление у събеседниците ви. И не на последно място, не забравяйте своята усмивка и добро настроение - това определено отключва много врати.