Доматите ще раждат по-едри плодове, ако ги торите с този евтин кухненски остатък


Доматите ще раждат по-едри плодове, ако ги торите с този евтин кухненски остатък
Снимка: iStock

Доматите се нуждаят от повече хранителни вещества в сравнение с други култури, за да произвеждат плодове, но можете лесно да дадете тласък на вашите растения това лято с един кухненски остатък.

Използването на бананови кори като храна ще помогне на доматите да станат по-големи и по-силни.

Банановите кори са богати на калий, важно хранително вещество, което играе критична роля в производството на плодове и може да доведе до по-голям добив.

Защо да използвате бананови кори

Банановите кори се превърнаха в популярен градински тор, защото са лесно достъпни и са един от най-високите естествени източници на калий

Калият е от съществено значение, защото подпомага фотосинтезата, помага за преместването на вода и хранителни вещества между клетките, спомага при цъфтежа и укрепва стъблото.

Банановите кори съдържат и други важни хранителни вещества като калций, манган, натрий, магнезий и сяра.

Калцият помага за предотвратяване на гниене в края на цветовете, често срещано заболяване при доматите, което може да доведе до лошо развитие, докато магнезият помага за подобряване на цялостното здраве на растението.

Вижте още: Колко често да поливате доматите в екстремни горещини

Как да подхраните доматените растения с бананови кори

Просто съберете няколко бананови кори и ги съхранявайте в съд в кухнята си и след като имате достатъчно ги нарежете на парчета.

Изкопайте дупка на няколко сантиметра от доматеното растение, добавете банановите кори и след това запълнете дупката.

Заравяйте банановите кори на всеки четири до шест седмици по време на вегетационния сезон на доматеното растение, но можете също да регулирате честотата в зависимост от качеството на почвата и как растението реагира на новия тор.

Вижте още: Защо върховете на доматите почерняват – открийте истинската причина

Как да си направим вода от бананови кори за доматите

Можете да направите и много ефективна вода за поливане на доматите. Добавете няколко бананови кори в буркан, напълнете го с вода, след това го затворете и го оставете да престои около седмица. Изсипете течния тор около основата на растението и ще получите по-голям и по-богат добив от домати през лятото.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама