Докато яйчените черупки обикновено се използват като естествена бариера срещу охлюви и голи охлюви поради острите им ръбове, ползите от тях се простират далеч отвъд контрола на вредителите. Поставянето на яйчени черупки върху почвата може да бъде полезно, но за да отключите истинския им потенциал, натрошаването и варенето са ключови. Чаят от яйчени черупки е мощна смес за растенията и дава поразителни резултати. Процесът на раздробяване на яйчените черупки им позволява да се разграждат и освобождават ценните си хранителни вещества с ускорена скорост.
Чаят от яйчени черупки предлага набор от ползи за вашите растения:
Доставяне на калций
Богат на калций, чаят от яйчени черупки осигурява жизненоважно хранително вещество за здравето на растенията.
Повишаване на калия
Чаят също така доставя калий, подпомагайки стабилния растеж.
Вижте още: 5 кухненски отпадъка, които можете да използвате в градината
Регулиране на рН
Чаят от черупки на яйца може да повиши стойността на рН както на алкална, така и на неутрална почва, оптимизирайки усвояването на хранителни вещества.
Усвояване на калций
Чаят подпомага усвояването на калция от корените на растенията, предотвратявайки късия растеж на корените.
Подобрено качество на плодовете и зеленчуците
Чрез укрепване на структурите на клетъчните стени, чаят от яйчени черупки подобрява качеството на продукцията.
Устойчивост на болести
Чаят допринася за устойчивостта на растенията, като се бори с болестите.
Защита от топлинен стрес
Чаят от черупки на яйца помага за предпазване на растенията от топлинен стрес.
Повишена устойчивост на суша
Чрез регулиране на абсорбцията на вода, чаят насърчава устойчивостта на суша.
Подобрен цвят и фотосинтеза
Цветът на плодовете се подобрява и фотосинтезата също с прилагането на чай от яйчени черупки.
Подобрена здравина на стъблото
Чаят укрепва стъблата на растенията, осигурявайки по-добра опора.
Регулиране на абсорбцията на вода
Чаят от черупки на яйца помага на растенията да регулират абсорбцията на вода, предотвратявайки проблеми като гниене на края на цветовете.
Увеличаване на калция за определени растения
Растения като карфиол, броколи, спанак, манголд и амарант, които изискват по-високи нива на калций, имат голяма полза от чая от яйчени черупки.
Приготвянето на чай от яйчени черупки е лесен и рентабилен процес. Всяка яйчена черупка съдържа приблизително 2,2 грама калций под формата на калциев карбонат, два пъти повече от дневната нужда от калций за възрастен.
Вижте още: Как да използвате картофените обелки като тор
Направа на чая от яйчени черупки
Почистете и подсушете 10 до 20 черупки от яйца (използвайте 2 до 3 черупки от яйца за саксийни растения).
Натрошете черупките на яйцата на фин прах с помощта на хаванче, кафемелачка, точилка или кухненски робот.
Сварете натрошените яйчени черупки в 4 литра вода за 35 до 45 минути, като разбърквате на всеки 10 до 15 минути.
Оставете черупките на яйцата в преварената вода за 24 часа.
Прецедете водата.
Използвайте бутилка със спрей или лейка, за да нанесете чая близо до основата на растенията, директно върху почвата.
Повтаряйте приложението всяка седмица или на всеки две седмици за оптимални резултати.