7 зеленчука, които можете да засадите през юни


7 зеленчука, които можете да засадите през юни
Снимка: iStock

Има често срещано погрешно схващане, че ако ще отглеждате градина, трябва да засадите през пролетта. За много зеленчуци ще трябва да засеете семена или да засадите разсад малко след последната слана, но отклонението от конвенционалните срокове не е непременно грешно.

Ще бъдете облекчени да знаете, че все още имате много време. И в зависимост от това в коя част на страната живеете, има разнообразие от култури, от които можете да избирате. Ето нашия списък със зеленчуци, които можете да засадите през юни, заедно с някои полезни съвети, за да започнете.

Репички

Юни всъщност е страхотно време за засаждане на бързо зреещи летни репички в земята. Това е така, защото когато топлината достигне своя пик, вкусът на тези зеленчуци може да стане твърде остър.

Съвети: Независимо от сезона, репичките виреят във влажна, добре дренирана почва. 

Цвекло

Цвеклото е студоустойчиво и обикновено се засажда при по-ниски температури, но ще покълне при температури на почвата, вариращи от 10 градуса до 25 градуса. 

Съвети: Ако се притеснявате от жегата, внимавайте със сортове, за които е известно, че са по-приспособими или устойчиви на топлина, като Detroit Dark Red, Merlin или Early Wonder.

Вижте още: 5 зеленчука, които можете да отгледате отново от остатъци

Картофи

Ето един зеленчук, който много хора смятат, че трябва да засадите в началото на пролетта, за да получите реколта. Не е нужно. Картофът има средно време на зрялост от 75 до 95 дни.

Съвети: Стойте далеч от по-дълго зреещи картофи като червеникавите и изберете Yukon Gold или Norland.

Грах

Грахът обикновено се отглежда в ранна пролет и е известен като култура за хладно време, но ако сте на правилното място и изберете сорт с известна устойчивост на топлина, можете да го добавите в градината си. Повечето отнемат около 60 до 70 дни, за да узреят.

Съвети: Внимавайте за мана около средата на юли. Можете да го третирате с разтвор от 40% мляко и 60% вода. Съществува често срещано погрешно схващане, че грахът не се справя добре при горещо време, но всъщност има повече общо с лошото напояване. Дръжте ги добре напоени в жегата и не би трябвало да имате проблем.

Вижте още: Учени: Ето кои са най-чистите от пестициди храни

Боб

Бобът е идеална култура, защото узрява бързо в топла почва и на места с поне осем часа слънце. Те са конвенционална култура за топъл сезон, която обикновено се добавя в градината. Можете да изберете храстов боб или боб. Храстовият боб обикновено расте по-бързо и някои сортове са готови за прибиране на реколтата след 35 дни.

Лятна тиква

Лятната тиквичка се предлага във всякакви форми, размери и разновидности от жълта до тъмно зелена, което я прави чудесен избор за различни региони. Тези култури са сравнително къси сортове поради факта, че се берат, когато кората е все още нежна. Отнема между 60 и 70 дни, преди да са готови за прибиране на реколтата.

Съвети: Трябва да обърнете голямо внимание на вашата лятна тиква, защото има тенденция да пониква много бързо. За продълговати сортове, събирайте реколтата, когато са с дължина от 20 до 30, а за по-кръгли форми изчакайте, докато достигнат диаметър от 10 до 20 сантиметра. Ако изчакате, докато станат твърде големи, месото ще стане твърде жилаво за ядене.

Вижте още: 7 зеленчука, които не трябва да засаждате заедно и защо

Бамя

Бамята расте най-добре, когато температурите достигнат поне 29 градуса през деня, а нощем не падат под 15 градуса Отнема средно около 60 дни, за да узрее и се справя добре с влажността.

Съвет: Бамята трябва да се бере, когато е малка до средна по размер, с дължина около 7 см. Ако чакате твърде дълго, ще имате работа с прекалено големи шушулки, които са здрави и наистина трудни да дъвчене.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама