Обикновено бананите престояват в купата с плодовете и бавно стават от зелени в златисто жълти до… вече не чак толкова перфектни. Въпреки че бананите като цяло са евтини и винаги ги има в магазина, те все пак са храна и защо да я похабявате, когато все още може да ги използвате по толкова много начини. Ето и някои от тях:
1. Бананов скраб за тяло със захар
Бананите са богати на хранителни вещества и могат да послужат като идеални овлажнители за кожата, така че захарните скрабове с тях са идеално решение, а и за кожата ви няма значение дали са пресни или престояли с няколко дни повече. Леко намачкайте един банан с три супени лъжици захар на кристали, лъжица зехтин и няколко капки ванилов екстракт или ароматно олио по избор. Преди да си вземете душ, масажирайте сместа по цялото си тяло, после я изплакнете и нанесете любимият си лосион.
2. Ледено смути
Ако си правите смутита или сок от изцедени плодове, няма нищо по-лошо от вкуса на разтопена вода в тях. Но ако замените ледените кубчета със замразени парченца банан, ще получите богато и кремообразно смути с невероятен вкус. Обелете бананите, нарежете ги и ги замразете – веднъж вкарани във фризера, вкусът им ще е същият все едно са перфектно узрели.
3. Примамка за мухички
Еднодневките, кръжащи в кухнята, може да са много досадни. За това нарежете няколко парченца от престарелия банан и ги сложете в малки купички. Запечатайте купичките с прозрачно кухненско фолио и направете по една малка дупка в средата му. Сладката миризма на банана ще примами мухичките и те сами ще влязат през дупката, без възможност да се върнат обратно.
4. За полиране на обувки
Това е стар трик на моряците – изхвърлете токсичните кремове за обувки и грабнете обелката на банана. Обелете един банан (използвайте вътрешната част за някоя от другите идеи) и натъркайте кожените си обувки с вътрешната страна на обелката, след което полирайте с мека кърпа. Съвършено блестящи.
5. За растеж на розовите храсти
Ако цветовете на розовия ти храст са увехнали пробвай това – направи на пюре един банан и го смеси с половин чаша вода. Леко разкопай почвата около храста, излей сместа там и я смеси с пръста. Докато се усетиш, розите ще са цъфнали отново.
6. Тор за домашните растения
Обогатете водата, с която поливате саксиите у дома, с тази бананова тор. Сложете обелка от банан в голям буркан и го напълнете с вода. Използвайте тази вода, като смесите в бутилката си за поливане една част от банановия "сок“ с пет части чиста вода. Можете и да продължите да наливате вода в буркана с банана, за да имате постоянно свежо количество от нея.
7. Бананов хлебен пудинг
Продукти:
2 чаши прясно мляко
6 смачкани стари банана
1 чаша захар
2 големи яйца
½ ч.л. смлян джинджифил
½ ч.л. смляно индийско орехче
1/8 ч.л. бахар
2 чл.л бърбън или 1ч.л. ванилова есенция
10 чаши стар хляб, нарязан на кубчета
Предварително загрейте фурната. Смесете млякото, бананите, захарта, яйцата, подправките и бърбъна в голяма купа. Натопете вътре кубчетата хляб. Оставете ги да престоят 15 минути, след което изсипете цялата смес в тава или форма за кекс. Печете около 40 минути (проверявайте с клечка за зъби вътрешността на пудинга, ако клечката излезе суха, значи десертът е изпечен). Сервирайте със свежи плодове, сметана или шоколадов сос.