7 есенни градински задачи, които не трябва да пропускате


7 есенни градински задачи, които не трябва да пропускате
Снимка: iStock

Вашата градина е прекарала пролетта, лятото и есента, осигурявайки ви изобилие от пресни, домашно отгледани зеленчуци – не я пренебрегвайте, щом настъпи студеното време. Незазимяването на вашата зеленчукова градина има няколко отрицателни последици, които могат да повлияят на бъдещите сезони на растеж: чувствителните към замръзване и студ растения могат да бъдат повредени, популациите на вредители могат да се увеличат, а ерозията и уплътняването на почвата може да навреди на вашия ландшафт. За да предотвратите това да се случи, има няколко задачи, които трябва да изпълните преди зимата.

1. Съберете вашите зеленчуци

Зеленчуците, чувствителни към замръзване, трябва да се приберат преди зимата (или когато се очаква замръзване). Ако не го направите, това може да доведе до повредени или мъртви зеленчуци. Някои растения, като броколи и зеле, могат да понасят силно замръзване и могат да останат по време на студено време, докато други не.

2. Покрийте реколтата си

Покрийте културите си при хладно време с политунели или чаршафи вечер и отстранете покривалата сутрин, за да предпазите растенията си от температури, близки до нулата. В рамките на три дни след прибиране на реколтата, в зависимост от това как се съхраняват, плодовете и зеленчуците могат да загубят около 30 процента от своите витамини и минерали. Покриването на градинските лехи може да добави седмици на събиране на по-питателна и по-вкусна храна.

Вижте още: 4 растения, които НЕ трябва да отрязвате през есента

3. Почистете зеленчуковата си градина

Почистването е съществена част от подготовката на градината за зимата. Премахнете плевелите (за предпочитане преди да пуснат семена, които ще поникнат през следващата година) и проверете заразения с вредители и болести растителен материал и го изхвърлете. Оставянето на това в градината увеличава източника и риска от бъдещи проблеми. Това също е подходящо време за премахване на всички паднали листа и клонки, които се натрупват по време на есента.

4. Мулчирайте вашата зеленчукова градина

Защитете почвата, като я покриете с мулч, преди температурите да паднат твърде ниско. Покритата почва задържа повече вода, по-малко е уплътнена и има по-малко натиск от плевели. Вместо да купувате мулч, можете също да покриете почвата с нарязани листа и слама.

5. Защитете билките си

Ако имате билки, които растат в контейнери, пренасянето им на закрито ще ги предпази през по-студените месеци. Билки като розмарин, лавандула, градински чай и дафинов лист се справят добре години наред, когато се пренасят на закрито и обратно в градината.

Вижте още: 4 градинарски трика, които причиняват повече вреда, отколкото полза

6. Добавете компост към вашата зеленчукова градина

Има много предимства от добавянето на компост към вашата градина преди зимата. Той подобрява дренажа в тежки почви, увеличава способността за задържане на вода в почви с бързо оттичане, добавя набор от хранителни вещества за дълъг период от време и подобрява здравето на растенията. Добавете около 2,5 см компост към вашата градина през есента, тъй като може да се разгради и да подобри почвата през зимата.

7. Засейте покривна култура

Покривните култури са чудесен начин за защита на почвата през зимата, както и за добавяне на хранителни вещества и органична материя. Но ще трябва да се уверите, че вашата покривна култура има време да се установи преди първата слана. Един пример за покривна култура е пурпурната детелина - бърз растеж, който бързо покрива почвата, като помага за предотвратяване на оттичането на дъждовна вода. Това бобово растение, подобно на други, работи с почвени бактерии, за да добави азот към почвата. То расте добре на слънце и на сянка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама