6 тихи знака, че домът ви има сериозен електрически проблем


6 тихи знака, че домът ви има сериозен електрически проблем
Снимка: iStock

Пукане или пращене в контакт. Тези звуци могат да показват проблем с електрическата ви система, но знаете ли, че има знаци, за които трябва да внимавате, които са по-малко шумни, но също толкова сериозни?

Топли изходи

Много електрически уреди генерират топлина по време на работа. Самият изход обаче никога не трябва да се нагрява. Ако забележите топлина в контакт, незабавно извадете всички кабели и не използвайте контакта, докато не успеете да отстраните проблема. Капаците на превключвателите трябва да се третират по същия начин, с едно изключение: димерните превключватели обикновено се затоплят на допир, защото разсейват излишната електрическа енергия, за да създадат ефект на затъмняване. Въпреки това, дори капаците на димерния превключвател никога не трябва да са неприятно горещи на допир. Излишната топлина е причината винаги да проверявате мощността, преди да инсталирате превключвател за димер.

Вижте още: Не поставяйте тези неща в съдомиялната, голяма грешка е

Мигащи светлини

Разбира се, холивудските филми ни карат да вярваме, че мъждукащите светлини на къщата са сигурен знак за призрачни посетители. Но е много по-вероятно да има разхлабена електрическа връзка. Ако трептенето се съдържа в едно осветително тяло, коригирането обикновено е доста лесно. Ако засяга множество светлини или стаи, тогава проблемът вероятно е по-назад във веригата. Ако всички осветителни тела трептят, проблемът може да е в кутията на прекъсвача или в електрическата мрежа извън дома ви. В такъв случай най-добрият ви вариант е да се свържете с добър електротехник, който да се справи с отстраняването на неизправностите вместо вас.

Алуминиево окабеляване

В края на 60-те и началото на 70-те години високите цени на медта накараха домашните майстори да извършват електрически услуги с помощта на едножилен алуминиев проводник. Лабораторните тестове показаха, че алуминиевата тел е подходящ заместител на медта, така че изглеждаше като добър начин да се поддържат ниски разходи. Проблемът е, че откритият алуминий се окислява много по-бързо от медта, натрупвайки топлина и водейки до рискове от пожар. В перфектно контролирани лабораторни условия това не е проблем, но в несъвършената, реална среда на вашия дом, алуминиевото окабеляване (особено в разклонени вериги) представлява опасност от пожар. В резултат на това алуминият вече не се използва за окабеляване на жилищни разклонителни вериги. Има няколко различни начина за справяне със съществуващото алуминиево окабеляване, от използването на специализирани съединители до цялостно повторно окабеляване на дома. Ако подозирате, че домът ви има алуминиево окабеляване, струва си да се обадите на електротехник, за да обсъдите опциите.

Миризма на изгоряло

Вероятно не е изненада, че миризмата на нещо изгоряло трябва да бъде незабавен предупредителен знак! Ако окабеляването във вашата електрическа система се нагрява достатъчно, за да разтопи пластмасовата си обвивка, тогава сте изправени пред непосредствен риск от пожар и трябва да предприемете незабавни действия. Опитайте се да идентифицирате източника на проблема - независимо дали е ограничен до едно приспособление или е проблем в кутията на прекъсвача - и го разрешите бързо.

Вижте още: Ако видите тези яйца в градината си, бързо вземете мерки

Незаземени = Удари

Докато говорим за заземяване на електрически системи, струва си да се отбележи, че може да имате проблеми със заземяването в по-широк мащаб, отколкото само на вашия газопровод. Ако докоснете метален предмет, свързан с механичната система на дома ви, и получите удар, това е силен знак, че електрическата ви система не е правилно заземена. Това със сигурност важи за електрически уреди, като лампи или таванни вентилатори. Не бъркайте тези удари с изскачания на статично електричество, които са много по-малки и не трябва да ви притесняват. Ако вашата електрическа услуга е незаземена, но има триконтактни контакти, тогава уредите, които трябва да бъдат заземени, няма да бъдат.

Разхлабени изходи

Ако включите кабел в контакт и забележите, че вътрешността на контакта се движи наоколо, време е да го оправите. Разхлабеният контакт в крайна сметка ще разклати кабелите си и това води до късо съединение, искри и потенциални опасности от пожар. Потърсете добър електротехник.

.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама