6 начина да използвате царевично нишесте във вашия дом


6 начина да използвате царевично нишесте във вашия дом
Снимка: iStock

Най-вероятно използвате царевично нишесте за кулинарните си изделия, но знаете ли, че може да ви бъде полезно и когато става въпрос за почистване и освежаване на дома ви.

Царевичното нишесте е абсорбиращо, което означава, че може да абсорбира влага и масла. Това го прави ефективно за почистващи задачи като дезодориране и премахване на петна. Текстурата му също го прави чудесно средство за полиране на повърхности без надраскване.

Увеличете силата на царевичното нишесте, като го използвате сухо, смесите го с вода, за да създадете паста, или го комбинирате с оцет, за да подобрите способностите му за отстраняване на петна.

Отстранете мазнините от тъканите

Поръсете обилно количество сухо царевично нишесте директно върху мазното петно, като напълно го покриете. Оставете го да престои поне 15 минути или дори до един час за по-дълбоки петна. Използвайте мека четка, за да отстраните царевичното нишесте, след което изперете дрехите си нормално. Ако петното продължава да седи, повторете предишните стъпки или го третирайте с мек препарат, преди да го изперете отново.

Отстранете петна от тапицерия

Използвайте подобен метод, за да премахнете пръски от мазнина от столовете в трапезарията или тапицираните кухненски пейки. Използвайте мека бяла кърпа, за да попиете колкото е възможно повече мазнина и след това покрийте петното с царевично нишесте. След като го оставите да престои 10 минути, с прахосмукачка отстранете царевичното нишесте с приставката за мека четка. Царевичното нишесте трябва да повдигне мазнината, но може да се наложи да повторите този метод няколко пъти.

Дезодорирайте килими

Използвайте царевично нишесте за дезодориране и освежаване на килими. Поръсете царевично нишесте върху килима, оставете го да престои 15 до 30 минути и след това отстранете с прахосмукачка, за да абсорбирате миризмите и да дезодорирате.

Отстранете петна от мастило

Царевичното нишесте не е само за петна от мазнина – то може също така да премахне следи от  размазано мастило. За петна от мастило по дрехите комбинирайте царевично нишесте с оцет и нанесете, за да попие мастилото. Изчеткайте го внимателно и изперете, както обикновено.

Почистване на прозорци и стъкла

Приготвянето на паста с царевично нишесте и вода е естествен начин за почистване на стъкла и прозорци. Подобно на содата за хляб, царевичното нишесте действа като мек абразив и може да се използва за създаване на паста за премахване на упорити петна, с минимални отлагания върху стъкло. То подобрява почистващата сила, без да причинява увреждане на стъклената повърхност.

Смесете равни части царевично нишесте и вода. Нанесете пастата върху кърпа и изтъркайте здраво прозореца, позволявайки на абразивната текстура на царевичното нишесте да премахне петна от твърда вода. Изплакнете обилно стъклото с вода, след което използвайте традиционен почистващ препарат за стъкло, за да отстраните всякакви остатъци и ивици.

Почистете и полирайте неръждаема стомана

Нежната почистваща сила на царевичното нишесте ви позволява да премахнете мръсотията от неръждаема стомана, оставяйки я полирана и блестяща. Навлажнете мивката с вода, поръсете около 1 до 2 супени лъжици царевично нишесте върху повърхността и използвайте влажна кърпа, за да разтриете царевичното нишесте с кръгови движения по повърхността. След като избършете цялата повърхност, изплакнете обилно с вода, за да премахнете всички остатъци. Накрая подсушете мивката с чиста кърпа, за да предотвратите появата на петна от вода.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама