6 грешки при декорирането на малки помещения, които всеки прави


6 грешки при декорирането на малки помещения, които всеки прави
Снимка: iStock

Декорирането на малка стая може да бъде предизвикателство - макар да си мислите, че по-малкото пространство означава по-малко възможности за избор, може да стане наистина трудно и е лесно да направите грешки. Въпреки това, след като знаете какво да не правите, можете да получите ясна картина и да проектирате пространство, което наистина обичате. Ето шест грешки, които допускате, когато декорирате малка стая или пространство, според интериорните дизайнери.

Да имате твърде много мебели

Независимо дали става дума за малка спалня, всекидневна или домашен офис, една от най-честите грешки е запълването на всеки наличен сантиметър с мебели и декор. Вместо това изберете няколко ключови части, които изпълняват множество функции и оставят място за дишане.

Един интелигентен начин да заобиколите това е да изберете елементи, които изпълняват няколко задачи, като тахти за съхранение и стенни бюра с вградени рафтове във всекидневните и домашните офиси. В малка спалня помислете за табла с вградени нощни шкафчета за елегантна естетика или легло, маскирано като стена през деня.

Вижте още: Goоgle: 4-те най-популярни интериорни дизайна в момента

Пренебрегване на мащаба

Въпреки че може да е хубаво да имате голям диван с места за петима души, по-вероятно е тя да заема по-голямата част от хола ви, ако живеете в апартамент. Така че, преди да кликнете върху "добавяне в количката", ви препоръчваме да измерите внимателно, за да сте сигурни, че мебелите, които купувате, наистина ще паснат на пространството.

Тъмна боя и тапети

Ако винаги сте искали да боядисате стая в черно или да инсталирате тъмносин тапет, вашата миниатюрна всекидневна може да не е мястото за това. Докато тъмните цветове могат да добавят драма към стаята, в някои случаи могат да я накарат да изглежда по-малка и по-тясна. Изберете по-светли цветове на стените и мебелите, за да създадете усещане за пространство и откритост.

Това обаче не означава, че сте ограничени до светли цветове за всеки елемент. Стол с тъмно зелен акцент или кафяло одеяло може да добави нотка драма, без да се затваря в стаята.

Блокиране на прозорците

Естествената светлина може да направи една малка стая да се чувства по-голяма. Така че е изключително важно да оставите възможно най-много слънчева светлина. Не блокирайте прозорците с тежки завеси или обемисти мебели, а вместо това използвайте прозрачни завеси или щори, за да пропускате светлината.

Един трик за увеличаване на естествената светлина е с огледало. То може да направи чудеса в малко пространство, като отразява светлината и създава илюзията за дълбочина. Поставете голямо огледало срещу прозорец, за да постигнете максимален ефект.

Вижте още: 5 начина да внесете по-ярки цветове в дома си

Твърде много безпорядък

Прекалено разхвърляната стая също може да изглежда по-малка. Бъркотията може да накара една малка стая да изглежда хаотична. Поддържайте повърхностите чисти и използвайте интелигентни решения за съхранение. Това не означава, че не можете да имате никакъв декор, но е най-добре да го ограничите.

Твърде много различни стилове

Въпреки че е напълно в реда на нещата да оценявате модерен, традиционен и съвременен стил, често е объркано да смесвате различни естетики в по-малка стая. Затова се опитайте да се придържате към един стил и цветова схема. Изберете мебели и аксесоари, които се допълват взаимно.

Следвайки някои от тези съвети, можете да се възползвате максимално от вашето малко пространство и да създадете стая, която да се чувства едновременно функционална и красива.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама