6 грешки, които трябва да избягвате, когато внасяте растенията вътре за зимата


6 грешки, които трябва да избягвате, когато внасяте растенията вътре за зимата
Снимка: iStock

Дните стават все по-къси и времето става все по-студено. Докато се подготвяме да прекарваме повече време вътре и да се чувстваме уютно, също е време да преместите вашите външни растения и да ги пренесете на закрито. Въпреки че може да си мислите, че е лесно, някои грешни стъпки тук могат да бъдат пагубни не само за тези външни растения, но и за тези, които са вече вътре. Прочетете, за да научите за най-честите грешки, които хората допускат, когато внасят растения вътре за зимата - и експертни съвети как да ги избягвате.

Чакате твърде дълго, за да внесете растенията

Времето е от решаващо значение, когато избирате да внесете вашите растения вътре. Една грешка, която градинарите често правят, когато преместват растенията си обратно вътре, е да чакат твърде дълго, което може да стресира и дори да убие растението, ако стане твърде студено. Когато нощната температура достигне 10 градуса, обикновено е време да преместите вашите стайни растения обратно на закрито в по-топла среда. Разбира се, има изключения като тропически растения, които може да се наложи да влязат дори по-рано и други, които могат да издържат на по-ниски температури, като бромелии, които могат да останат по-късно.

Не проверявате за вредители

Когато вашите растения са били навън, има вероятност те да бъдат заразени от някои от често срещаните вредители по растенията, като листни въшки, паякообразни акари, бяла муха и брашнести буболечки. Преди да внесете вашите стайни растения на закрито, направете щателна проверка, за да проверите за признаци на насекоми, включително яйца. Ако намерите живи насекоми, напръскайте ги с инсектициден сапун, като се уверите, че са напълно покрити. Започнете този процес на инспекция един месец предварително, за да си осигурите време за лечение на всякакви зарази и повторете процеса, ако е необходимо.

Вижте още: 5 стайни растения, които (вероятно) не можете да убиете

Не избирате място с достатъчно слънчева светлина

Обърнете внимание на местоположението и условията на светлина, когато внасяте вашите растения вътре. Всяко растение, което е навън, на пълно слънце, би било най-добре близо до светъл прозорец, за предпочитане с южно или западно изложение, но разбира се зависи от къщата.

Пренебрегвате нуждите от влажност

Вътрешният въздух може да бъде много по-сух от външния, особено през зимата, когато нагревателите работят. Много растения, като например тропическите, се нуждаят от по-висока влажност. За да поправите това, се препоръчва да използвате тава за влажност или да поставите тези растения, които обичат повече влага, на естествено влажно място, като банята.

Прекалявате с водата

Тъй като има по-малко слънчева светлина на закрито, това означава, че вашите растения ще се нуждаят от по-малко вода. Преполиването е често срещана грешка, която правят градинарите. Винаги първо проверявайте нивото на влага в почвата.

Вижте още: Как да се грижите за далии в саксия

Премествате растения наоколо

Повечето растения се нуждаят от време, за да се приспособят към нова среда - и всеки път, когато бъдат преместени на ново място, те ще трябва да се приспособят отново. Този ​​процес на приспособяване отнема енергия, която може да отслаби растението с течение на времето, правейки го по-уязвимо към болести, вредители или дори смърт. Поставете ги на добро място с много светлина и ги оставете там.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама