5 стайни растения, които да избягвате, ако страдате от алергии


5 стайни растения, които да избягвате, ако страдате от алергии
Снимка: iStock

В зависимост от вида растения, които имате в къщата си, прекарването на времето вътре може да бъде също толкова лошо за вашите алергии, колкото и престоя на открито през определени сезони. Причината? Има изненадващ брой алергени в стайните растения, които могат да бъдат също толкова дразнещи за тези, които са чувствителни към неща като спори, прах, полени и други. За да сте в безопасност, здрави и без кихане, ето списък с растения, които да избягвате.

Папрати

Ако имате алергия към спори, тогава папратите не са стайното растение за вас. Много папрати имат изобилие от спори, които могат да покрият всичко под тях с дебел слой фин "прах".

Когато тези спори бъдат вдишани, страдащите от алергия могат да покажат симптоми, подобни на тези с алергии на открито. Папратовите листа също могат да доведат до контактен дерматит, особено ако вече сте предразположени към алергии или имате чувствителна кожа и често изпитвате екзема, зачервяване или обриви.

Африкански теменужки

Тези саксийни растения може да са дребнички и красиви, но наистина могат да бъдат проблем за хората, страдащи от алергия. Мъхестите листа задържат частици прах, а цветчетата съдържат цветен прашец, което прави тези малки растения неприятни за страдащите от алергия.

Бръшлян

Въпреки че обикновено свързваме алергиите с кихане и смъркане, някои растения могат да причинят и контактни алергии и трябва да се избягват. Фалкаринолът е веществото в бръшляна, което причинява дразнене на кожата, включително мехури. Най-добре да носите ръкавици, когато работите с бръшлян и да поставите растението на място, където е по-малко вероятно да го докосвате често.

Кадифено растение

Листата са страхотни в задържането на прах, въпреки че поддържането на вашите растения чисти ще помогне много с вашите алергии. Въпреки че имат мъхести листа, те могат да се изплакнат в мивката. Използвайте хладка вода, когато ги изплаквате, и се уверете, че в централната корона на растението няма застояла вода, тъй като това може да причини гниене.

Вижте още: 4 стайни растения, които премахват въглеродния окис от дома

Фикус бенджамин, известен и като плачеща смокиня

Всеки, който страда от астма или други дихателни алергии, трябва да избягва фикусите, които са красиви, но могат да бъдат особено пагубни за страдащите от алергия. Причината? Частиците от листата, ствола и сока могат да причинят редица реакции и симптоми, вариращи от дразнене на кожата до затруднено дишане. Освен това, продължителното излагане може дори да накара тези, които обикновено не са алергични, да развият симптоми.

Вижте още: 4 растения от тропическите гори, идеални за отглеждане в баня

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама