5 причини розите ви да не цъфтят и как да поправите това


5 причини розите ви да не цъфтят и как да поправите това
Снимка: iStock

Има особен вид разочарование в това да чакате градината ви да разцъфти и да имате само нищожни цветове. Ако сте имали проблеми да накарате розите си да цъфтят, ето какво трябва да направите, за да ги стимулирате.

1. Вашите рози не получават достатъчно слънце

Розите са едно от растенията, които наистина се нуждаят от пълно слънце. При по-малко от шест часа на ден на пряко слънце, розите са много податливи на болести и цъфтят много малко. Ако имате роза, засадена на сянка, можете да я преместите, но изчакайте до сезона на покой, за да увеличите шансовете за успешно пресаждане.

2. Не наторявате розите си достатъчно

Често срещано оплакване е, че розите цъфтят през пролетта, но не успяват да цъфтят отново през лятото. В някои горещи райони това е неизбежно, защото растенията преминават в някакъв вид латентност. На други места можете да удължите времето на цъфтеж, като подхранвате розите си почти непрекъснато. Всеки път, когато поливаме, ние им даваме малко тор, което казва на растението, че искате то да продължи да цъфти.

Вижте тук една рецепта за натурална тор

3. Не подрязвате розите си

Подрязването е от съществено значение, но някои хора не знаят, че трябва да подрязват розите си. Ако не подрязвате многогодишно дървесно растение като роза, по същество оставяте растението да отглежда всякакви диви израстъци. Целта на подрязването е да се премахнат мъртвите, умиращи или болни стъбла от растението, като се запазят само най-здравите, най-новите и най-продуктивните. Подрязването подмладява и подсилва растението, благоприятства за засилването и продължителността на цъфтежа. Според общите правила за подрязване на рози резитбата се осъществява през късната есен или рано напролет.

4. Розите ви не получават нужното количество вода

Както недостатъчното, така и прекомерното поливане на розите могат да повлияят отрицателно на цъфтежа. Недостатъчното поливане може просто да спре розовия храст от цъфтеж и ако не се напоява твърде дълго, ще умре. Преполиването рядко е проблем за розите, засадени в земята, но ако имате рози, засадени в саксия, преполиването може да попречи на цъфтежа. Създайте си навик да пъхате пръста си в почвата, за да усетите дали земята е суха.

Вижте още: Как да размножавате рози от резници

5. Вашите рози се борят с вредители или болести

Списъкът с вредители и болести – трипси, черни петна, брашнеста мана – които могат да повлияят на розите, е дълъг. След като вашите рози бъдат подрязани през късната есен или ранна пролет, се препоръчва пръскане в спящо състояние с меден фунгицид и градинарско масло за вредители. Поддържането на вашите растения здрави е начин номер едно да ги поддържате цъфтящи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама