5 неща, които трябва да направите във вашата градина през есента


5 неща, които трябва да направите във вашата градина през есента
Снимка: iStock

С отминаването на лятото е време да подготвите градината си за зимата и пролетта, която следва. Есента играе изненадващо жизненоважна роля за осигуряването на най-добрите резултати и растеж през пролетта. За да запазите есенната си градина жизнена и здрава, трябва да планирате и да предприемете действия сега. Следвайте тези 5 експертни съвета.

1. Отстранете листата

Редовно прехвърляйте листата, които падат върху вашата есенна градина и морава, в контейнера за компост, в противен случай те ще задушат вашите растения и трева. Изгребете листата и компостирайте или използвайте като мулч в градински лехи. Добре изгнилата листна плесен, както я наричат, е богата на хранителни вещества и изключително полезна за градинската почва.

Вижте още: 4 градинарски трика, които причиняват повече вреда, отколкото полза

2. Засадете пролетно цъфтящи луковици

Започнете да планирате пролетната си градина със засаждане на нарциси, холандски ирис, зюмбюл, лахеналия, иксия, мускари, ранункули, фрезия, минзухар, анемония, бабиана и лалета. Изберете място с лека, добре дренирана почва. 

Подготовката на почвата е важна част от есенното градинарство, особено когато става въпрос за засаждане на нови растения, които ще бъдат най-добри през пролетта. Например за луковиците, които цъфтят през пролетта, те се засаждат през есента и най-добрият начин да насърчите здравите луковици през пролетта е да подготвите почвата, когато засаждате през есента. Няколко шепи тор, смесени в зоната за засаждане, е лесен начин да помогнете за подготовката и обогатяването на почвата.

3. Подрязвайте жив плет и растения

Подрежете живите плетове преди настъпването на зимата, за да ги поддържате компактни и гъсти от нивото на земята.

Работата с резитбата е, че тя всъщност стимулира нов растеж. Причината да се прави е, че във всяка крайна пъпка или водач се съдържа химикал и след като го премахнете, той позволява на пъпките отдолу да се разчупят. Това означава много по-храстовидно растение. Но не правете грешката да подрязвате всичко в градината, защото ако го направите, може да пропуснете пролетния цвят. Една глициния, например, вече е заложила пролетните си пъпки – потърсете цъфтящия стрък и го оставете, тъй като подрязването означава, че пропускате пролетния ѝ цъфтеж.

Вижте още: Първи есенни слани: Как да спасите последната реколта?

4. Засадете в саксия цъфтящи през зимата едногодишни растения

Когато става въпрос за красиви цветя за вашите саксии и голи места в есенната ви градина и през късната зима и пролетта, просто помнете – теменуга, иглика и полиантус. Смесете с цинерария, невен и други едногодишни растения. Засейте семената сега в тави или кутии или се оглеждайте за разсад в градинските центрове.

5. Засадете нови дървета и растения

Есента е идеалното време за засаждане на нови дървета или храсти, при условие че почвата е достатъчно влажна. Есенното засаждане в градината има предимството, че позволява на растенията да имат много месеци за установяване, преди да настъпи горещото време през лятото. Уверете се, че мястото за засаждане не е върху подземни съоръжения като канализационни канали или захранващи кабели. 

За да видите наистина най-добрите резултати с вашите растения, важно е да подготвите правилно почвата. Добавете гипс към глинеста почва, за да подобрите структурата ѝ и независимо от вида на почвата ви ще трябва редовно да добавяте органична материя. Това може да е оборски тор (уверете се, че е напълно компостиран, за да не изгорите корените), пелетизиран тор или компост. Това ще добави хранителни вещества обратно в почвата ви и ще подхрани почвените ви микроорганизми. Именно тези микроорганизми вършат упоритата работа и ще гарантират, че вашата структура на почвата има добър баланс на задържане на вода и дренаж и ще позволи на растенията да процъфтяват.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама