5 грешки при осветлението, които НЕ трябва да допускате


5 грешки при осветлението, които НЕ трябва да допускате
Снимка: iStock

Избирането на перфектния цвят на боята, осигуряването на всички правилни мебели и вплитането в комбинация от текстури и тонове са предпоставките за красив дом. Но осветлението е също толкова важно и някои дизайнери дори биха казали, че то е един от най-важните детайли. Докато осветлението служи за утилитарна цел, то също играе ключова роля в създаването на гостоприемна, уютна атмосфера. За да ви помогнем да усъвършенствате този важен дизайнерски детайл, ви предлагаме най-честите грешки при осветлението, които хората допускат, а също какво да правите вместо това.

1. Без наслояване на светлината

Светлината се измества през целия ден, така че е съвсем естествено вашето осветление да се променя от сутринта към обяд и вечерта. В този смисъл вашето вътрешно пространство трябва да може да реагира на това, което се случва на открито.

Ограничаването на вашето осветление само до един тип – таван, маса, под или акцент – също ще ограничи начина, по който можете да функционирате в това пространство. Добрият план за осветление включва околно осветление, както и осветление за задачи и акцентно осветление.

Околна светлина:

Околните светлини обикновено са горни светлини и гарантират, че стаята ви има адекватно цялостно осветление, за да функционира. Примерите включват полилеи, висулки, вградени и полуизравнени лампи и вградени лампи.

Работна светлина:

Този тип създава фокусирана светлина в определени зони и може да включва настолни лампи, осветление под шкафа и островни светлини за кухни.

Акцентна светлина:

Акцентното осветление предоставя отлична възможност да покажете изкуството и декора във вашата стая. Също така служи като допълнителен източник на светлина и може да създаде настроения, каквито не създават околното и работното осветление.

2. Разчитате основно на вградени лампи

В същия дух, не е идеално да разчитате само на вградени светлини като основен източник на светлина. Въпреки че осигуряват яркост, имат модерен външен вид и често са димируеми, цялата светлина свети надолу. Това може да накара пространството да се почувства студено. Заменете една от лампите за вграждане с висулка или полилей с крушки или абажури, обърнати нагоре. Това ще създаде мекота и е възможност да добавите още един дизайнерски елемент към пространството.

Вижте още: Каубойски тренд в интериора: Как да декорирате в този стил

3. Без използване на димери

Светлините с димери са вашият най-добър приятел. Без димери оставате с едно ниво на яркост, което може да бъде твърде силно или недостатъчно ярко в зависимост от времето на деня. Също така прави промените в атмосферата за различни поводи доста трудни. Наред със създаването на по-приветлива атмосфера, тази настройка на осветлението може също да помогне за пестене на енергия.

4. Игнориране на естествената светлина

Наред с въвеждането на изкуствена светлина във вашето пространство, обърнете внимание и прегърнете естествената светлина. Когато пренебрегвате естествената светлина, когато планирате изкуствено осветление, можете да се окажете с пространства, които са прекалено осветени през деня и мрачни през нощта. Вместо това планирайте схемата си за осветление, имайки предвид както деня, така и нощта. Използвайте прозрачни завеси или щори, за да контролирате дневната светлина и да използвате изкуствена светлина вечер.

5. Игнориране на цвета и интензитета на лампата

Различните пространства и зони изискват специфични видове светлина, така че се уверете, че използвате правилните крушки. Лошите цветови температури често бързо развалят настроението. Хладните крушки в сини тонове могат да направят стаята студена и стерилна, докато прекалено топлите крушки могат да направят всичко прекалено жълто или дори затъмнено. Дневните и спалните са много по-добри с по-топло, меко бяло осветление, за да се чувствате уютно и спокойно.

Вижте още: 5 идеи за есенна декорация, за да превърнете хола си в уютно убежище

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама