4 растения, които НЕ трябва да отрязвате през есента


4 растения, които НЕ трябва да отрязвате през есента
Снимка: iStock

Есента може да изглежда като очевидно време за сериозно подрязване на вашата градина. Докато времето се приближава към зимата, може да имате желание да отрежете растенията, така че всичко да изглежда подредено през пролетта. Но чакайте! Въпреки че подрязването на стария растеж е добре за някои растения след лятото, това не е толкова добър план за други. Ето кои НЕ трябва да режете през есента.

Азалии

Докато подготвяте градината си за есента, ще искате да проучите кои от вашите растения подготвят бъдещите си пъпки през есента. Този член на семейство Рододендрон е един от тях. Азалиите и другите широколистни вечнозелени растения не трябва да се режат през есента. Ако го направите, ще отрежете пъпките за следващата година. Подрязването насърчава и нов растеж, така че рискувате да изгорите листата, когато настъпи студено време.

Вижте още: Кога да приберете цветята от балкона на закрито

Рододендрони

Рододендроните, обичаните пролетно цъфтящи храсти, образуват своите цветни пъпки за следващата година, след като завършат цъфтежа през пролетта. Това означава, че ако подрязвате през лятото, есента или зимата, ще премахнете цветните пъпки за следващата пролет. Ако е необходимо подрязване на рододендрони през цялата година поради щети от буря или подобни проблеми, можете да подрежете тези повредени стъбла през есента. Обикновено подрязването се извършва точно след като рододендроните приключат с цъфтежа през пролетта, преди да са се образували цъфтящите пъпки за следващата година.

Божури

Божурите могат да се отрежат много късно през есента, след като температурите станат ниски и целият растеж е спрян. Бъдете внимателни; твърде много подрязване до нивото на земята може да причини повече вреда, отколкото полза.

Рози

Някои членове на семейство "Роза" все още цъфтят през есента. Трябва ли да ги подрежете, когато температурите паднат? Не, в никакъв случай, за да ги подготвите добре за зимата. Подрязването им през есента отваря тъканите им и ги излага допълнително на студ. Изчакайте до пролетта, след като температурите се покачат над точката на замръзване.

Вижте още: 5 стайни растения, които да избягвате, ако страдате от алергии

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама