4 причини защо доматите не раждат и какво да правите


4 причини защо доматите не раждат и какво да правите
Снимка: iStock

Пресните, току-що набрани летни домати са едни от най-разнообразните плодове във вашата градина. Те са сочна добавка към сандвичи и салати, лесни за консервиране в сосове и супи и вкусни, когато са изпечени и сервирани върху паста. Но когато сте засадили парцел, пълен с домати и имате малко (или никакви) плодове, които да покажете за упоритата си работа, естествено е да се появи разочарование.

Липса на опрашване

Доматите са самоопрашващи се растения, но се нуждаят от малко помощ - обикновено от насекоми или лек бриз. Без опрашване няма да има никакви плодове. Цветята трябва да бъдат опрашени в рамките на два дни, в противен случай цветето ще изсъхне и ще падне.

Как да поправите това

Засадете домати на място, където могат да бъдат защитени от суровите ветрове и леко засенчени от най-горещата част на следобеда. Ако разберете, че вашите растения нямат опрашване, помогнете им. Градинарите могат да опитат сами да опрашват плодовете, като докосват върха от едно цвете до друго или леко разклащат растението (за да имитират вятър), за да накарат прашеца да се разпръсне.

Вижте още: Доматите ще раждат по-едри плодове, ако ги торите с този евтин кухненски остатък

Екстремно време

Доматите процъфтяват при температури между 75 и 95 градуса по Фаренхайт, а температури извън този диапазон могат да възпрепятстват производството на плодове. Въпреки че те са растение за топъл сезон, което означава, че растат най-добре при високи температури, може да стане твърде горещо. Когато това се случи, доматите ще спрат усилията си да растат, да цъфтят и да раждат плодове. Ако пък е твърде студено, растежът на доматите може да се забави.

Как да поправите това

Изберете сорт домати, който отговаря на вашия климат. Ако сте в по-хладен климат, който има кратък вегетационен период, ще искате да изберете домати, които можете да отгледате от семена до реколта за кратък период от време. Някои климатични условия не са благоприятни за отглеждане на големи домати, тъй като са твърде кратки, така че чери доматите са по-добър избор.

Недостатъчна светлина

Доматите са слънчеви растения, изискващи поне шест до осем часа светлина всеки ден. Ако доматите са на твърде сенчесто място, те могат да станат високи и тънки и ще дадат минимални плодове, ако има такива.

Как да поправите това

Изберете внимателно място за засаждане, като избягвате области, които могат да бъдат засенчени от по-високи растения. Със северно изложение няма да осигури достатъчно светлина. Дърветата могат да хвърлят твърде много сянка, което може да наложи градинарите да преместят зеленчуковата си градина на място с повече слънчева светлина. Понякога преминаването към контейнери е най-лесно. Ако осъзнаете, след като сте засадили доматите си, че не получават достатъчно слънце, засадете ги отново възможно най-скоро.

Вижте още: Защо доматите НЕ почервеняват и какво да правите

Липса на хранителни вещества

Правилно балансираният тор или почва са от съществено значение за изобилния добив на плодове. Доматите се считат за "тежки хранилки“, което означава, че растат и произвеждат най-добре, когато им се дава редовен тор (заедно с оптимални условия за отглеждане и достатъчно вода). Внимавайте за жълта или лилава зеленина - жълтото показва липса на азот, лилавото показва липса на фосфор.

Какво да направите

При засаждане помислете за добавяне на тор с бавно освобождаване към почвата. Тестът на почвата може да ви помогне да определите от какви хранителни вещества се нуждае вашата почва.

Когато добавяте тор, следвайте указанията за прилагане на опаковката. Когато на едно растение липсват хранителни вещества, лесно е да се опитате бързо да решите проблема и да добавите твърде много тор. Направете го бавно и стабилно: Ако етикетът препоръчва торене на всеки 14 дни, не го правете веднъж седмично - това може да причини повече проблеми.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама