4 неща, които трябва да направите с краставиците, за да НЕ са горчиви


4 неща, които трябва да направите с краставиците, за да НЕ са горчиви
Снимка: iStock

Нито един градинар не иска да прибере реколта от горчиви краставици. Причината за горчивината им е специално съединение, отделящо се, когато растението е подложено на стрес. 

Какво да направим, за да не са горчиви краставиците?

За да избегнете това е важно да спазвате тези 4 съвета:

1. Първото нещо, което трябва да запомните: поливайте краставиците, като спазвате стриктно графика за поливане.

Ниските температури на водата в горещ ден причиняват стрес на растението и са причината за горчив вкус.

 

2. Защитете насажденията от температурни крайности.

Това се случва най-често след горещ ден, последван от студена нощ. В случая трябва да се използват леки заслони, изработени от покривен материал.

Ако отглеждате краставиците в оранжерия, през деня тя трябва да се проветрява.

3. Реколтата трябва да бъде прибирана своевременно - в противен  случай не само вкусът се влошава, но и добивът намалява.

 

4. Подхранвайте краставиците с калий - използвайте разтвор на базата на калиев нитрат (20 грама на 10 литра вода). Той се използва за поливане на краставиците, но преди това е необходимо те да се полеят с чиста вода.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама