4 градинарски трика, които причиняват повече вреда, отколкото полза


4 градинарски трика, които причиняват повече вреда, отколкото полза
Снимка: iStock

Ако се опитвате да поддържате процъфтяваща градина и здрави стайни растения, може да се изкушите да опитате популярни трикове, които може би сте чували. Някои хакове може да работят, стига да се правят правилно и ако осигуряват храненето и подпомагат нуждите на вашето растение. Въпреки това, някои от тези популярни съвети могат да влошат нещата, като привличат нежелани вредители и създават множество проблеми за вашата любима градина. Ето кои от тези на пръв поглед умни идеи за градинарство всъщност трябва да се избягват. 

Използване на бананови кори като естествен тор

В някои случаи естествените торове като банановите кори могат да бъдат страхотни, но има някои недостатъци, които трябва да знаете. Хранителните вещества в естествените торове невинаги са толкова разнообразни, колкото бихте искали. Например банановите кори съдържат калий, но не и азот.

Растенията може да не получат достатъчно храна поради този дисбаланс. За разлика от синтетичните торове, естествените материали се разграждат бавно, което означава, че хранителните вещества се освобождават бавно с течение на времето. Ако растенията изискват незабавно хранене, това може да забави въздействието върху растежа на растенията.

Разлагащите се органични материали, като бананови кори, могат да привлекат гризачи, мухи и дори по-големи животни. Освен това, когато естествените торове се разлагат, те излъчват неприятни миризми, което може да бъде проблем, ако ги използвате на закрито.

Можете да избегнете тези клопки, като използвате органични торове, които освобождават бавно хранителни вещества. Костното брашно, компостът и добре угнилият оборски тор са отлични алтернативи, които подхранват растенията.

Вижте още: Кога да използвате английска сол, за да подхраните доматите

Добавяне на утайка от кафе за обогатяване на почвата

Утайката от кафе е богата на азот и може да подобри структурата на почвата, но също така е много кисела. Ако се използва прекомерно, може да понижи pH на почвата, правейки я твърде кисела, за да процъфтяват някои растения. Това може да попречи на растежа на растенията, вместо да му помогне, особено в почви, които вече са киселинни.

Плюс това, когато утайката от кафе се нанесе на твърде дебел слой, тя може да образува бариера, която ограничава водата и въздуха да достигнат до почвата.

Използване на яйчени черупки и сол за възпиране на охлюви 

Охлювите си правят лека закуска от много видове растения, така че може би сте чували за използването на черупки от яйца или сол като решение на проблема с вредителите. Въпреки че добавянето на яйчени черупки към вашата градина може да бъде полезно и много ефективен начин за бавно освобождаване на калций, магнезий, калий и натрий в почвата, не се препоръчва да се отървете от тези хлъзгави безгръбначни.

За съжаление, това е градински хак просто не работи. Както се оказва, тези вредители не се притесняват от този метод. Охлювите имат способността да се плъзгат над остри предмети, като счупено стъкло и дори остри ножове и бръснарски ножчета, така че, както можете да си представите, черупките на яйцата не представляват абсолютно никаква заплаха за тези лигави вредители.

Солта, от друга страна, може да бъде ефективна за възпиране на охлюви, но това не означава, че е добра за вашите растения. Въпреки че е вярно, че солта ще изгори и ще убие охлюви, това ще навреди и на вашите растения. Повечето растения не могат да понасят високи нива на натрий в почвата и ще умрат много бързо, ако се добави сол директно към почвата.

Вариант е да използвате органична примамка за охлюви, безопасна за домашни любимци, за да предпазите вашата градина от охлюви, без да добавяте опасни химикали към почвата.

Вижте още: 5 причини розите ви да не цъфтят и как да поправите това

Поливане на вашите растения в неподходящо време

Много трикове за градинарство, свързани с поливането, могат да имат обратен ефект. Обичайната практика на поливане отгоре по обяд може да причини изпаряване и слънчево изгаряне на листата. Не е необичайно маркучите за накисване да се използват неправилно, причинявайки неравномерно разпределение на водата и гниене на корените.

Най-добре е да поливате градината си, когато е по-хладно, например рано сутрин или вечер. Използвайте маркучи с таймер, за да получите равномерно разпределение на водата и ги поставете на добро разстояние от растението, за да насърчите дълбокия растеж на корените.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама