3 неща, които трябва да знаете за кафявата захар


3 неща, които трябва да знаете за кафявата захар
Снимка: iStock/Guliver

Когато става въпрос за подобряване на нашата храна и напитки с малко сладост, има огромно разнообразие от различни захари, от които да избирате. От класическа бяла гранулирана захар до нерафинирана кокосова, всеки сорт носи свой собствен уникален вкус и текстура! Но днес се фокусираме върху една изключително популярна форма на захар, с богат вкус и прекрасен златист оттенък. Познахте - кафява захар.

Вижте още: 4 съвета как да направите храната от консерва по-вкусна

Кафявата захар е невероятно популярна в кулинарията. Предлага се в различни форми и ще я намерите в рецепти за бисквитки, торти, браунита и хляб. Ето какво да знаете за нея.

Има много разновидности на кафява захар

Терминът "кафява захар" всъщност обхваща няколко вида захар, всяка със свои собствени отличителни характеристики. Двата основни вида кафява захар са светлокафява захар и тъмнокафява захар, които могат да бъдат разграничени по съдържанието на меласа.

Светлокафявата захар има по-мек вкус от двете, с фин карамелен вкус и влажна, плътна текстура. Съдържа около 3% меласа, което му придава светло златист цвят. Светлокафявата захар често е предпочитаният подсладител за печене на бисквитки и сладкиши, тъй като вкусът ѝ подобрява печивата, без да надделява върху другите съставки.

От друга страна, тъмнокафявата захар има по-силен вкус поради по-високото си съдържание на меласа, обикновено около 7%. Това води до по-дълбок цвят и по-богат аромат, подобен на карамел. Може да добави истинска дълбочина към вашите рецепти, работейки брилянтно в комбинация с топли подправки в печива като джинджифилови сладки и дори в пикантни маринати и сосове за месо.

Вижте още: С този трик ще правите яйца Бенедикт като шеф готвач

Повечето видове кафява захар започват като бяла

Често срещано погрешно схващане е, че цялата кафява захар е по-малко рафинирана и по-естествена от бялата захар. Всъщност много видове кафява захар всъщност започват своето пътуване като обикновена бяла захар. Светлата и тъмнокафявата захар, които се предлагат най-широко в магазините за хранителни стоки, са направени чрез добавяне на меласа обратно към бялата захар, за да ѝ се придаде различна степен на цвят и вкус. Меласата е естествен страничен продукт, който идва от захарна тръстика или захарно цвекло, използвани в процеса на производство на захар.

Прави печените изделия по-влажни

Една от причините, поради която кафявата захар е толкова популярна сред пекарите, е способността ѝ да добавя влага към печивата, като крайният продукт са меки, нежни и ароматни лакомства. Светлокафявата захар е известна с това, че придава на бисквитите идеалната мекота, а също така е популярна в рецепти за шоколадово брауни, където искаме плътен, пухкав резултат.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама