3 етерични масла, които ще ви отърват от креватните дървеници


3 етерични масла, които ще ви отърват от креватните дървеници
Снимка: iStock

Ако подозирате, че в матрака ви има креватни дървеници, важно е да се отървете от тях, защото се размножават бързо. Ако предпочитате да избягвате агресивни химикали върху вашия матрак, тогава етеричните масла са естествен начин да ги премахнете.

Все пак има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато използвате етерични масла върху вашия матрак, за да избегнете повреда на покритието на матрака и вътрешните слоеве от пяна.

1. Масло от чаено дърво

Защо работи

Маслото от чаено дърво е мощно и пълно с инсектицидни свойства, което го прави идеалното оръжие срещу дървеници. Маслото от чаено дърво е пълно с терпинен-4-ол, който може да увреди нервната система на насекомите, като в крайна сметка ги убие. Освен това може да наруши циклите им на растеж и размножаване, така че използването му върху вашия матрак означава, че яйцата на дървениците също ще бъдат унищожени.

Внимание:

Маслото от чаено дърво обаче не е безопасно за използване директно върху кожата, тъй като е много силно и може да причини дразнене или парене. Също може да бъде много токсично за домашни любимци, така че ако имате котки или кучета, избягвайте това масло и използвайте едно от другите две, изброени по-долу.

Как да го използвате, за да се отървете от креватните дървеници:

Добавете 20-30 капки масло от чаено дърво към 200 мл вода в бутилка със спрей. Напръскайте леко матрака, като повтаряте всеки ден в продължение на поне една седмица.

Вижте още: 5 етерични масла, които ще ви помогнат да се справите с телесната миризма

2. Лавандулово масло

Защо работи:

Лавандулата е естествен репелент за креватни дървеници, които мразят миризмата. Един от ключовите компоненти на лавандулата е линалолът, който има невротоксичен ефект върху дървениците. Това няма да ги убие веднага, но ще наруши движението им. Силният аромат също пречи на способността на дървениците да откриват своите гостоприемници, така че нарушава техните модели на хранене, което на свой ред означава, че те губят източника си на храна и умират.

Внимание:

Избягвайте да използвате чиста лавандула директно върху вашия матрак, тъй като може да оцвети тъканта. Винаги го разреждайте с вода и леко разпръсквайте от най-малко 50 см.

Как да го използвате, за да се отървете от дървеници:

Направете спрей, като смесите няколко капки лавандулово масло със 100 мл вода и напръскате повърхността на вашия матрак, спално бельо, килими и всякакви други меки мебели.

Можете също така да нанесете лавандула директно върху овлажнителя за тяло, за да спрете дървениците да се хранят с вас. Първо направете малък тест с пластир, за да сте сигурни, че кожата ви няма нежелана реакция.

Вижте още: Ето какво се случва, когато разсипете сода върху матрака си

3. Масло от мента

Защо работи:

Маслото от мента е един от най-добрите естествени продукти за премахване на дървеници, благодарение на изключително силния си аромат и наличието на ментол, естествен инсектицид. Така че, ако се страхувате от паяци, маслото от мента ще ви отърве и от тях. Ароматът на мента надделява над миризмата, която дървениците използват, за да намерят своите домакини (вас), което ги прави невъзможни за хранене.

Ментолът също разстройва нервната система на дървениците, което води до дезориентация и смърт при директен контакт с маслото. Може също така да покрие тялото на дървениците и евентуално да запуши порите им, спирайки дишането им.

Как да го използвате, за да се отървете от дървеници:

Поради неговата сила, винаги трябва да разреждате ментовото си масло с вода или ако използвате върху кожата си масло-носител като кокосово масло. Направете спрей, като смесите вода с ментово масло и пръскате матрака си всеки ден, като осигурите добра вентилация в стаята.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама