3 често срещани болести по гроздето и как да се справите с тях


3 често срещани болести по гроздето и как да се справите с тях
Снимка: iStock

Гроздето е един от най-вкусните плодове за ядене, но също може да боледува. Бактериите и гъбичките причиняват най-честите болести. Ето как можете ефективно да излекувате гроздето си и да спасите реколтата.

1. Брашнеста мана

Брашнестата мана е една от най-често срещаните гъбични инфекции на гроздето в света.

Причина

Причинява се от гъбичната болест Erysiphe necator и се появява като пепелявосив до прахообразен бял растеж върху зелената тъкан на вашата лоза. Засяга както десертното, така и виненото грозде. Ако не бъде проверено, това може да причини значителни загуби на реколта и да влоши качеството на виното.

Болните листа изглеждат жълтеникаво сиви, мъгливи или прахообразно бели. Дръжки, гроздовидни стъбла и пресни издънки, усукани. Гроздето може да се зарази, докато нивото на захарта му достигне около 8%.

Ако вашето грозде се зарази, когато е младо, кожата му може да се напука, което да доведе до изсъхване или разпадане на зърната. След като по-старото грозде се зарази, на повърхността му често се образува мрежеста шарка.

Лечение

Калиев бикарбонат – точно като содата за хляб, това има допълнителното предимство наистина да премахва брашнестата мана, след като се е установила. Калиевият бикарбонат е химически фунгицид, който незабавно убива спорите на брашнестата мана.

2. Пухкава мана

Тази гъба може да зарази всички части на лозата ви, които са зелени. Симптомите на това заболяване обикновено се бъркат с тези на брашнестата мана.

Заразените листа имат бледожълто-зелени лезии, които с времето стават кафяви. Силно болните листа често окапват рано. Заразените листа и стъбла често се извиват, преди да станат кафяви и да умрат.

Младото грозде е по-уязвимо към инфекция и често е покрито с белите плодни структури на гъбата. Старото грозде на заразените бели сортове може да стане тъмно сиво, докато гроздето на тъмните сортове става червеникаворозово.

Причина

Това е опасно гъбично заболяване на гроздето, което може да причини значителна загуба на реколта. Plasmopara viticola е гъбата, която го причинява. Всички зелени части на лозата, особено листата, са нападнати от заразата.

Лечение

Смесете една супена лъжица сода за хляб и половин чаена лъжичка течен сапун без детергент в 3 литра вода и напръскайте обилно вашето растение.

3. Черна плесен

Това е смъртоносна болест, която засяга както култивираното, така и дивото грозде. Инфекцията е най-смъртоносна през горещите и влажни сезони. Напада всички зелени части на гроздето.

Когато температурите се покачат над 30°C, черната плесен става по-разпространена.

Причина

Причинява се от гъбата Guignardia bidwellii.

Лечение

Идеалното време за лечение на това заболяване е между разкъсването на пъпките и четири седмици след цъфтежа. Можете също да използвате каптан или друг фунгицид по ваш избор

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама