10 креативни начина да използвате лимонови кори в дома си


10 креативни начина да използвате лимонови кори в дома си
Снимка: iStock

Всички сме чували поговорката: "Ако животът ти поднесе лимони, направи си лимонада", но какво се случва, когато животът ви остави с лимонови кори? Може би току-що сте приготвили прясна лимонада и се готвите да изхвърлите остатъчните кори... За щастие има много начини как да ги използвате. Обелките са особено полезни, като предлагат различни приложения както в кулинарията, така и в дома.

В кухнята

Лимоновата кора не е само годна за консумация – тя е пълна с вкус и богата на витамин С, което я прави ценна добавка към сладки и солени ястия. Дори и в малки количества, значително подобрява вкуса и аромата на вашите ястия.

Лимонова кора

Настърганата лимонова кора е чудесен начин да добавите цитрусов вкус към ястията си. Подхожда както на печива и десерти, така на за рецепти с месо. Лимоновата кора е чудесен източник на витамин С и антиоксиданти, като само една супена лъжица осигурява 9% от дневната ви доза на витамин С.

Вижте още: Уникалните ползи от лимоните за нашето здраве

2. Замразете лимонови кори

Тъй като повечето рецепти изискват само малко количество лимонова кора, може да се окажете с много остатъчни кори. Опитайте да ги замразите, за да ги използвате по-късно. Това работи за цели лимони, кори или ако нямате много място във фризера, опитайте да обелите лимоните си, преди да ги използвате, след което замразете кората. Съхранявайте в торбичка с цип, за да улесните отчупването на парче замразена кора, и ако все още имате проблеми, почукайте рязко торбичката с точилка.

3. Сухи лимонови кори за рецепти

Друг начин да съхраните лимоновите кори за по-късно е да ги изсушите. Можете да направите това, като ги нарежете на ивици, поставите ги с вътрешната страна нагоре върху пергаментова хартия и ги оставите на слънчев перваз на прозореца за 2-3 дни или ги печете във фурна на 100°C за 25-30 минути. Съхранявайте в стъклени буркани и трябва да издържат до три години. Изсушената кора може да се използва за овкусяване на много различни ястия, но те работят особено добре в плодови сладкиши и чай.

4. Овкусете водка

Можете също така да използвате лимонова кора, за да направите вкусна водка с цитрусови плодове, без никакви усилия. Просто поставете равни части водка и кора в стъклен съд и оставете за 3 до 5 дни, като разклащате внимателно всеки ден, за да помогнете на лимоновия вкус да се разпространи в течността.

5. Направете лимонова захар

Лимоновата захар е чудесен начин да добавите цитрусов вкус към сладкиши, бисквити и други печива.  За да направите своя собствена лимонова захар у дома, просто отмерете малко захар в затварящ се съд и настържете кората на лимоните направо в него. Използвайте един лимон за всеки 2 до 3 чаши захар и разбъркайте добре, докато всичко се смеси напълно. Оставете капака на контейнера за около час, за да позволите на маслата да изсъхнат, след това го запечатайте и го съхранявайте готов, когато имате нужда от него.

В дома

6. Направете вашата кана за кафе да изглежда като нова

Лимоновите кори са чудесни за премахване на петна и следи от варовикова вода във вашата кана за кафе. Всичко, което трябва да направите, е да поставите малко лимонови кори в каната, сол и да налеете гореща вода. Изчакайте няколко минути, изсипете и изплакнете добре, за да избегнете кафето със солен вкус следващия път, когато правите.

Можете също да използвате лимонова кора, за да премахнете минералните отлагания от чайника си. Просто сварете чайника с няколко ивици лимонова кора вътре, оставете за един час, след това отцедете и изплакнете.

Вижте още: Ето какво се случва с тялото, когато пием лимонена вода с куркума сутрин

7. Направете универсален почистващ препарат

Лимонът почиства мазнините, дезинфекцира повърхностите и кара всичко да мирише невероятно. Напълнете буркан с лимонови кори и оцет, след което оставете за две седмици да престои. Отцедете кората и напълнете наполовина спрей бутилка с лимонов оцет. Допълнете останалото с вода, разклатете добре, за да се смеси, и имате свой собствен почистващ продукт, направен от 100% натурални съставки.

8. Освежете дома си

Лимонът има прекрасен, чист, ароматен аромат и ако искате къщата ви да мирише на цитрусови плодове, можете да използвате остатъци от лимонови кори като естествен аромат за стая.

Просто поставете парчета лимонова кора в малки саксии из къщата и домът ви скоро ще ухае на слънчева сицилианска лимонова горичка.

Вижте още: Ето как да съхраните лимонов сок за по-дълго време

9. Чисти мивки и вани

Сода бикарбонат с лимонова кора е друго чудесно естествено почистващо решение. За искрящо чиста баня, поръсете малко сода за хляб във влажна мивка или вана и изтъркайте с отрязаната страна на лимон. Тези две съставки създават химическа реакция, която разтваря петна и водни следи и ще направи всичките ви повърхности в банята да блестят.

10. Освежете и дезинфекцирайте дъските за рязане

Лимонената киселина в лимоновата кора има антибактериални свойства, което означава, че може да помогне за почистване и дезинфекция на повърхности. За да поддържате вашите дъски за рязане изключително чисти и без микроби, първо ги почистете старателно, след това ги избършете с лимонова кора, с изрязаната страна надолу. Оставете за няколко минути, след което изплакнете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама