Някога опитвали ли сте да намажете твърдо масло върху печена филийка? Пълна катастрофа, еквивалент на”котка върху капака на кола”. Ето кои са храните, които действително имат по-добър вкус, текстура и издръжливост, когато не ги държите в хладилник.
1. Масло
Въпреки че съдържа пастьоризирано мляко, маслото може да седи на плота до седмица, а ако е осолено – още по-дълго. Просто не забравяйте да го съхранявате в херметически контейнер или керамична купичка за масло.
2. Пъпеш
Пъпешите трябва да стоят на стайна температура, за да узреят правилно. Единственото изключение е сортът „медена роса”, който не продължава да зрее след бране и се съхранява добре в хладилника.
3. Домати
Подобно на пъпешите, доматите просто стават все по-вкусни при стайна температура. Според експертите температурите в хладилника всъщност са доста ниски за оптимално съхранение на домати и могат да направят текстурата им „гумена”.
7 НЕОЧАКВАНИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА ПЧЕЛНИЯ ВОСЪК
4. Картофи
Охлаждането кара нишестето в картофите да се преобразува в захар, което означава по-сладък вкус и по-твърда текстура. Най-добре ги съхранявайте в хартиена торбичка на хладно и тъмно място – шкаф или килер.
5. Лук
Ако е седял в хладилник, а след това премине термична обработка, лукът става на каша и доста лигав. Това е така, защото зеленчукът обича да абсорбира влагата.
6. Хляб
Знаем, че се притеснявате от изсушаване и мухлясване, но хладилникът не е решение. Вместо това съхранявайте хляба в кутия за хляб или го замразете.
7. Мед
Студените температури карат захарните кристали да се образуват по-бързо, а никой не иска захаросан мед в чая си.
8. Кафе
Мляното кафе всъщност може да абсорбира миризмата на други храни, докато е в хладилника. Кафе с аромат на сирене? Не, благодаря.
6 НАУЧНО ДОКАЗАНИ ПОЛЗИ ОТ КАФЕТО
9. Босилек
За разлика от другите билки, босилекът увяхва при студени температури, а листата му почерняват. Поставете го на плота в чаша с вода и ще издържи до 10 дни.
10. Фъстъчено масло
Има много дебати около мястото на фъстъченото масло в хладилника, но подобно на краве маслото, най-добрият вкус и текстура ще постигнете, ако го оставите в шкафа.