Все още обичате бившия си? 5 стъпки, които ще ви помогнат да продължите напред


Все още обичате бившия си? 5 стъпки, които ще ви помогнат да продължите напред
Снимка: iStock

Нищо не може да попречи на бъдещото ви щастие така, както да останете заседнали в миналото. Това важи за всеки аспект от живота ви, но е особено вярно за взаимоотношенията. Щастливите връзки са тези, в които можете да растете, да се чувствате естествени и да бъдете най-доброто от себе си, но не можете да направите нито едно от тези неща, ако сте затънали в коловоз. Не можете да живеете най-добрия си живот тук и сега, ако все още се борите да се примирите с това, което се е случило преди.

Казват, че е по-добре да си обичал и да си загубил, отколкото изобщо да не си обичал, и това е вярно. Но това не дава пълна картина - дори е по-добре да си обичал, да си загубил и да си научил уроците защо, да си израснал от тях и да си продължил напред, отколкото да си обичал, да си загубил и да си останал обсебен от другия човек и какво се е объркало.

Боли, няма начин да го заобиколите. Как можете да продължиш напред след раздяла? Вярно е, че времето лекува, но това не е пасивен процес, а активен. Трябва да положите малко работа, преди наистина да можете да продължите напред, но с времето ще го направите и ще бъдете дори по-добре от преди.

Ето 5 стъпки, които да подпомогнат процеса на продължаване.

1. Следвайте правилото без контакт

Трябва да прекъснете всякакъв контакт. Няма значение колко силно искате да чуете гласа му, или че искате да му пожелаете честит рожден ден или успех с интервюто, или да имате заключителен разговор за 50-ти път - без контакт.

Правете това поне месец. Много е важно да не прекарате този месец, обсебени от него. Прекарайте го, като се фокусирате върху себе си и активно се опитвате да продължите напред и да намерите щастието сами. Прекарайте време с приятели и семейство, вземете си малка ваканция, отидете на фитнес. Не го преследвайте в социалните мрежи и не се опитвайте да намерите начини да го "срещнете". Без контакт означава липса на контакт, онлайн или на живо.

2. Погледнете назад реалистично

Част от причината, поради която е толкова трудно да продължите напред, е, че скърбим за загубата на потенциал – това, което можеше да бъде, а не това, което всъщност беше. Тук не става въпрос за действителния човек или връзка, а за това, на което се надявахте. Раздялата е като смърт, защото е смъртта на този потенциал.

Но има вероятност нещата да не са перфектни. Ако бяха, нямаше да се разделите. Имали сте проблеми и те не са могли да бъдат разрешени и трябва да запомните това.

Не си мислете "Ако нещата бяха различни", "Ако можеше да бъде по-така". Няма "ако само", има само това, което е. Вижте какво всъщност се случи, а не как нещата можеха да бъдат различни. Те не бяха.

Ако продължавате да си казвате "Всичко беше перфектно, освен ...", най-важното е, че всичко не беше перфектно. Не беше и никога не би могло да бъде всичко, на което се надявахте.

Вижте още: Жените от тези 4 зодии ще преживеят голяма любовна драма през 2024

3. Не блокирайте чувствата си

Чувствата не изчезват само защото остават непризнати.

Справете се с гнева си, мъката си, тъгата си. Напишете всички неизказани неща, всички неизразени чувства. Ако не ги извадите, те просто ще продължат да се движат през вас, през цялото ви същество, блокирайки всякакъв шанс за изцеление.

Все пак си дайте ограничение на скръбта. Позволете си да почувствате чувствата си, обърнете се към тях и ги признайте, но не протакайте този процес завинаги. Животът трябва да продължи. Дайте си може би седмица или две, след това се съберете и продължете.

Писането на писма, които не изпращате, може да ви помогне да извадите всички чувства, може би дори ще откриете някои чувства, които не сте знаели, че имате.

4. Опитайте се да прощавате

Може би не се е извинил, няма значение. Все пак му простете. Не става дума за него, а за вас. Прошката е освобождаваща. Задържането на гнева просто ви трови.

Да му простите не означава да одобрите всичко, което е направил или да вярвате, че е добър човек. Опитайте се да запомните, че повечето хора не правят нещата с чисто зли намерения. Може би е направил нещо ужасно или може би не се е отнесъл правилно с вас, но осъзнайте, че това вероятно не е било неговото намерение.

Вижте нещата от неговата гледна точка, ако можете. Помислете, че той може да е имал грубо възпитание и може да не е способен на любов и ангажираност и това е невероятно тъжно за него. Това не извинява поведението му и не променя факта, че не е подходящ за вас, но може да ви даде някаква перспектива, която ще ви помогне да продължите напред.

Най-важното е да знаете, че поведението му няма нищо общо с вас или вашето достойнство. Начинът, по който се е отнесъл с вас, е отражение на собствения му характер, а не на вашата стойност. Начинът, по който той се е чувствал към вас, е отражение на това, което се случва с него и от какво има нужда поради това кой е той.

Не е нужно да му казвате, че му прощавате (запомнете правилото без контакт!). Това може и трябва да е чисто вътрешно нещо. Трябва да насочите фокуса си навътре, към грижата за собственото си благополучие. Не се притеснявайте какво става с него, това не е ваша грижа.

Вижте още: Дори той да си е тръгнал - вие сте тази, която печели

5. Фокусирайте се върху любовта към себе си

Простете си за грешките, които може да сте направили. Човешко е да се правят грешки. Никой не е съвършен и не е възможно да се върнете и да направите всичко отново. Единственото, което можете да направите, е да се научите и да продължите напред.

Осъзнайте, че заслужавате някой, който иска връзката, която желаете, някой, който се отнася добре с вас, някой, който ви обича точно толкова, колкото и вие него. Ако се чувствате недостойни, потърсете помощ, за да разберете защо е така, независимо дали това е като посетите терапевт или прочете книги за самопомощ. Какво ви кара да мислите, че не заслужавате нещата, които искате? Разберете го.

Изградете отново най-важната връзка от всички – тази, която имате със себе си. Опитвайте нови неща, прекарвайте време с хора, на които държите, пътувайте, правете неща, които ви карат да се чувствате вдъхновени и живи.

Вижте още: 10 цитата за любовта към себе си

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама