Ето какво издават изпражненията ви за вашето здраве


Ето какво издават изпражненията ви за вашето здраве
Снимка: iStock

Важно е да се грижим за здравето си. И все пак често забравяме да обръщаме внимание на сигналите, които тялото ни изпраща. Анализирали ли сте изпражненията си? Колкото и гнусно да звучи, цветът и формата могат да разкрият много за вашето здравословно състояние.

Цвят на изпражненията

Както вероятно знаете, нормалният цвят на изпражненията е кафяв. Може леко да варира от време на време в зависимост от това какво ядете, но внезапна промяна на цвета без очевидна причина може да бъде предупредителен знак.

Бяло

Белезникави, сивкави или глинести изпражнения показват проблеми с жлъчка. Може да подсказва за проблеми с черния дроб и жлъчния мехур, тъй като това са органи, където се произвежда и съхранява жлъчката. Може да бъде всичко - от запушени жлъчни пътища и камъни в жлъчката до цироза.

Бялата слуз върху кафявите изпражнения може да е признак на болестта на Крон.

Зелено

Зеленият цвят може да бъде причинен от консумацията на зеленчуци, богати на хлорофил (като спанак), зелени хранителни оцветители в напитките и добавки с желязо.

Ако храната не е причината, това означава, че вашите изпражнения са преминали през храносмилателния тракт твърде бързо и не са имали време да получат достатъчно жлъчка и билирубин.

Вижте още: Какво точно издава подуването в различни части на тялото за вашето здраве

Жълто

Жълтите изпражнения могат да бъдат признак на запушени жлъчни пътища и лошо усвояване на мазнини. Друга причина е липсата на ензими, произвеждани от панкреаса, което може да подскаже за хроничен панкреатит, целиакия и кистозна фиброза.

Но не се паникьосвайте! Жълтите изпражнения също може да са знак, че сте изяли твърде много моркови или сте изпили много жълти напитки.

Черно

Черните изпражнения могат да се появят поради прием на лекарства (като аспирин, ибупрофен и добавки с желязо) или кървене в червата. Последното очевидно е причина незабавно да се свържете с вашия лекар.

По-често срещаната причина се крие в храната, която ядете. Черни и сини храни, като боровинки или женско биле, могат да придадат този нюанс.

Червено

Червените изпражнения обикновено се влияят от вашата диета. Цвекло, цветни напитки, домати...само помислете какво сте консумирали наскоро.

Въпреки това, ако храната не е причината, време е да се обадите на вашия лекар. Кръвта в изпражненията ви е тревожен знак. Може да е анална фисура или нещо по-сериозно като хемороиди, улцерозен колит или дори рак.

Форма на изпражненията

Ако все още не вярвате, че да наблюдавате изпражненията си е нормално, някои научни изследвания може да ви убедят. За да разграничат видовете изпражнения и да помогнат на хората да останат здрави, учените от Bristol Royal Infirmary създадоха Бристолска таблица на изпражненията. Описва 7 вида изпражнения и какво означават те.

Отделни твърди бучки, напомнящи ядки или кози изпражнения

Значение: Тежък запек.

Този тип изпражнения означава, че тялото ви няма фибри. За да го коригирате, опитайте се да консумирате повече продукти, богати на фибри, като пълнозърнести макаронени изделия, малини и леща.

С форма на наденица, голяма и на бучки

Значение: Запек.

Този тип изпражнения също се причиняват от липса на фибри. Недиетичните причини за запек може да включват продължителен прием на лекарства против диария и липса на физическа активност. Съветът е да се ядат повече плодове и зеленчуци и да се правят упражнения.

Вижте още: Здравословни проблеми, за които луните върху ноктите ви предупреждават

С форма на наденица, напукана

Значение: Нормални изпражнения.

Справяте се добре! Не забравяйте да се разхождате и да пиете повече вода.

С форма на наденица, мека и гладка

Значение: Перфектни изпражнения.

Опитайте се да поддържате балансирана диета и избягвайте стресови ситуации, за да поддържате нещата толкова добри, колкото са.

Меки бучки с ясни ръбове

Значение: лека диария.

Може също да е признак на синдром на раздразнените черва. За да го подобрите, опитайте се да ядете храни с ниско съдържание на фибри като банани, крекери и картофи.

Пухкави парчета с назъбени ръбове

Значение: Лека диария.

Може би в диетата ви има твърде много фибри. Пийте повече, за да избегнете дехидратация, и се придържайте към варени картофи и банани. Ако проблемът продължи повече от 2 дни, консултирайте се с лекар.

Течност без твърди частици

Значение: Тежка диария.

Това може да е признак на хранително отравяне, непоносимост към лактоза, бактериална инфекция или прием на лекарства. Пийте много вода, за да се борите с дехидратацията и опитайте лекарства без рецепта. Ако симптомите не изчезнат до 2 дни или почувствате болка, консултирайте се с лекар.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама