Хората с емпатия никога не правят тези 5 неща в любовта


Хората с емпатия никога не правят тези 5 неща в любовта
Снимка: iStock

Това са пет неща, които емпатичните хора рядко правят във взаимоотношенията – но при нарцисистите често се случва.

1. Те не малтретират хората, които са били до тях

Хората с емпатия са в състояние да изградят силни, автентични връзки с другите. Те имат чувство за естествена реципрочност към тези, с които са свързани. Нарцистичните индивиди, на които им липсва емпатия, също нямат чувство за "постоянство" в отношенията, тъй като те са в състояние да обезценят другите в отговор на възприемано пренебрежение към егото им или когато чувството им за право е предизвикано. Например емпатичен съпруг не би избягал внезапно със секретарката си след петнадесет години брак и изведнъж да започне да отдава цялото си внимание и привързаност към нов човек, като същевременно пренебрегва съпругата, която е направила толкова много, за да ги изгради. Повечето емпатични хора биха се почувствали ужасно, ако малтретират или безчувствено пренебрегнат някого, който е до тях - нарцисистите с удоволствие хапят ръцете, които емоционално ги хранят и подхранват.

Вижте още: Ако правите тези 7 неща, плашите добрите мъже

2. Те не ви нараняват многократно, когато сте им казали да спрат

Емпатичните хора правят всичко възможно, за да уважават вашите граници и емоции; нарцистичните хора намират тръпка в прекрачването на границите, които изразявате пред тях. Например, ако кажете на нарцистичен човек да спре да си прави жестоки шеги за ваша сметка или да спре да флиртува с бившата си, той ще удвои вредното си поведение, вместо да спре. Това е подобно на малко дете, което има мрачен изблик и отваря буркана с бисквитки, когато сте му казали няколко пъти да не го прави - освен че нарцисистът е пълнолетен възрастен и е абсолютно отговорен за поведението си. Ако някой ви наранява многократно, важно е да идентифицирате червените знамена и да прекъснете връзката с травмата.

3.  Те не организират странни, перверзни състезания или любовни триъгълници. Не се опитват нарочно да провокират ревност или несигурност

Изследванията показват, че както нарцистичните, така и психопатичните индивиди провокират ревност нарочно, за да придобият власт и контрол - някои го правят, за да си отмъстят, да тестват връзката, а някои уязвими нарцисисти също могат да го сторят, за да компенсират ниското самочувствие. Един емпатичен човек би ви накарал да се почувствате незаменими и оценени; нарцистичният човек използва всяка възможност, за да се опита да ви настрои срещу други хора за тяхното внимание.

4. Те не използват вашите страхове, травми или несигурност срещу вас

Ако изразите страх на емпатичен човек или разкриете травма, той няма да я използва като амуниция срещу вас по-късно или да я превърне в оръжие, за да ви омаловажи. Например, ако кажете на емпатичен човек, че общ приятел ви е наранил или ви е предал, той няма да ви утеши, а само за да бъде видян да купонясва със същия приятел на следващия ден. Или ако споделите с емпатичен човек как се страхувате да бъдете изоставени, той няма да ви даде мълчаливо отношение веднага след това. Нарцисистите с радост ще се сприятеляват с онези, които са ви наранили, или ще ви подложат на мълчаливо лечение, само за да натрият сол на раната и да видят как ще реагирате.

Вижте още: 6 знака, че можете да имате пълно доверие на някого

5. Те не се насочват и не наказват невинни хора, които никога не са им направили нищо, докато награждават тези, които не са направили нищо за тях

Няма да видите емпатични хора, които се насочват към невинни, които не са им направили нищо, за да се опитат да ги унижат непредизвикани, докато внезапно хвалят и повдигат хора, които не са направили нищо за тях, само за да се опитат да ви накарат да ревнувате. Този тип поведение е уникален за нарцисистите и психопатите, които изпитват измамно удоволствие от създаването на любовни триъгълници и състезания. Например, да приемем, че сте били щедри към приятел, който тайно ви завижда. Ако те са нарцисисти, вместо да са благодарни за вашата щедрост, могат да започнат да разпространяват слухове за вас или да хвалят друг приятел пред вас (който не е бил и наполовина толкова щедър) в абсурден опит да се опитат да ви накарат да се почувствате по-низши. Един емпатичен човек, от друга страна, би отвърнал с радост на вашата щедрост и би насочили вниманието си към онези, които са били добри с тях, вместо да наказва невинни хора, които не заслужават жестокост.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама