Здравословни проблеми, за които луните върху ноктите ви предупреждават


Здравословни проблеми, за които луните върху ноктите ви предупреждават
Снимка: iStock

Ако погледнете ноктите си, ще забележите светли участъци в основата. Това са луни или лунули. Тяхната промяна в цвета, формата или размера може да показва не само наличието на заболяване, но и предразположението към него. Такава диагностика ви помага да забележите проблема навреме и да предприемете действия.

При промяна на лунула на един пръст

Лунула на малкия пръст, като правило, трябва да бъде почти незабележима или напълно отсъстваща. Свързан е с работата на бъбреците, тънките черва и сърцето. Увеличената лунула може да бъде резултат от високо кръвно налягане.

Безименният пръст е отговорен за работата на репродуктивната и лимфната система. Едва видима лунула може да подсказва за проблеми с храносмилането.

Средният пръст е свързан с работата на мозъка и сърдечно-съдовата система. Липсата на лунула може да означава съдови проблеми и високо кръвно налягане.

Лунулата на показалеца може да изчезне или да стане значително по-малка поради неправилна функция на червата, панкреаса или хроничен E.N.T. заболявания.

Лунулата на палеца отразява работата на белите дробове и далака. Той е най-видимият от всички и трябва да заема не повече от 25% от целия нокът. Тя може да бъде значително по-малка при пушачи или по-голяма при артериална хипертония.

Вижте още: 5 натурални масла за по-здрави и дълги нокти

Прекалено големи лунули

Лунулите се считат за големи, когато заемат една трета (или повече) от нокътя. Те показват проблеми със сърдечно-съдовата система, нарушение на сърдечния ритъм и ниско кръвно налягане.

Големи лунули често се срещат при спортисти и хора, чиято професия е свързана с физическа активност. Ако човек не се занимава със спорт, може да се появят разширени лунули поради високо ниво на стрес.

Вижте още: Внимание: 14 знака, че тялото ви вика за помощ

Малки лунули

Малките лунули, които едва се виждат зад кутикулата, показват ниско кръвно налягане и нарушения на кръвообращението. Това може да е признак на слаба имунна система, лош метаболизъм или липса на желязо и B12.

Ако лунулите са забележимо отделени от останалата част на нокътната плочка с напречни линии, това показва проблеми с нивата на кръвната захар и възможното развитие на диабет.

Лунулите изобщо не се виждат

Не се паникьосвайте, ако не сте открили лунула върху вашите собствени или ноктите на вашето дете. Те често не се виждат на ноктите на децата и се появяват с течение на времето. При някои хора те изобщо не се появяват поради физиологичните особености на структурата на ноктите.

Въпреки това внезапното изчезване на лунулата се възприема от съвременната медицина като един от симптомите на нарушение на кръвообращението. Това проучване показа, че липсата на лунула е свързана с нарушения на щитовидната жлеза и дефицит на витамин B12 и желязо.

Вижте още: 5 генетични болести, които получаваме от родителите

Промяна в цвета на лунулите

Сивите лунули показват силна умора, храносмилателни смущения и възможни затруднения в усвояването на хранителните вещества.

Белите лунули са здрави и естествени. Луните трябва да са няколко нюанса по-светли от кожата.

Лилавите лунули са признак на лошо кръвообращение и недостиг на кислород в органите и тъканите. Често могат да се появят замайване и главоболие.

Розовите (червени) лунули могат да показват ниска физическа активност и белодробни проблеми.

Черните лунули са необичаен и изключително опасен знак. По правило това е симптом на отравяне с тежки метали.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама