7 ежедневни навика, от които е по-добре да се отървете възможно най-скоро


7 ежедневни навика, от които е по-добре да се отървете възможно най-скоро
Снимка: iStock

Има общоприето схващане, че са необходими 21 дни, за да се формира навик. Но учените са доказали, че са необходими средно 66 дни, за да превърнете едно действие в нещо, което правите, без да се налага да мислите за него. И да се отървете от навик, който вече е формиран, може да отнеме много повече време. Но определено си струва да помислите кои от вашите навици са здравословни и кои може да са вредни.

Ето 7 често срещани навика, които би било по-добре да оставите в миналото. Не се притеснявайте, ако разпознаете някои от нещата, споменати по-долу. Само помнете - всеки лош навик може да бъде заменен с по-здравословен.

1. Не поставяйте краката си на таблото на колата

Много хора обичат да седят на предната седалка на колата с крака на таблото. Реалността е, че тази позиция е много опасна. Освен че това е ужасна позиция по време на автомобилна катастрофа, има и по-малкото зло, за което трябва да знаете - спирането. Поддържането на краката ви на нивото на лицето означава, че лицето ви ще удари коленете ви, ако колата внезапно спре. Сблъсъкът на челюстта и коленете може да доведе до костни фрактури и изключително дълъг и труден период на възстановяване. Ето защо е по-добре да забравите за този навик и да се настаните удобно с гръб към седалката, колене свити пред вас и колан на гърдите.

Вижте още: Тези женски навици отблъскват мъжете

2. Не окачвайте мокри кърпи на куки и не събирайте завесата за баня на една страна

Почти неволно движение е да отворите завесата за душ след къпане, да се изсушите и да закачите мократа си кърпа. За съжаление, това е доста нехигиеничен навик. Бактериите могат лесно да се размножават в мокрите гънки на кърпата и мухълът може да се развие в гънките на събраната завеса за баня. Ето защо е по-добре да оставите мокрите си кърпи да изсъхнат разгънати и да опънете завесата за баня, докато изсъхне.

3. Не пийте кафе на празен стомах

Много от нас започват деня си, като отиват в кухнята и правят чаша кафе, преди да стигнат до нещо друго. Това е много разпространен навик в целия свят. Има само един проблем - повечето от нас пият чаша кафе на празен стомах. Въпреки факта, че кафето има своите предимства, то има и някои недостатъци. Една от тях е, че ако пиете кафе на празен стомах, това може да причини киселини и проблеми с храносмилането.

Когато сте гладни и мислите за храна, стомахът ви започва да отделя стомашна киселина. Когато пиете кафе, то има същия ефект върху стомаха ви, с изключение на това, че твърдата храна не следва. Това води до освобождаване на твърде много стомашна киселина, която може да увреди стомашната лигавица. Специалистите препоръчват кафето да се пие само след закуска или в средата на деня.

4. Не яжте пуканки

Кой не обича голяма кофа солени пуканки пред големия екран? Дългогодишна традиция е да си купите газирана напитка, пуканки и да гледате филм. Но всъщност това е доста вреден навик. Добрата новина е, че не е толкова трудно да се откажете. Зъболекарите казват, че пуканките могат да увредят зъбите ви. Малки частици от пуканки се забиват между зъбите ви и е много трудно да се отървете от тях, дори и при редовна грижа. Друго нещо, което трябва да имате предвид е, че пуканките в киносалона са с много високо съдържание на мазнини.

5. Не пукайте пъпки

Всеки, който някога е имал пъпка на лицето, знае правилото: не пукайте пъпката. Пъпка се появява, когато пората е запушена с излишно масло. Тогава започва възпалителният процес. Ако тялото е здраво, то изпраща бели кръвни клетки да се борят с вредните бактерии. Ето защо тази част от кожата се зачервява. Когато пукнете пъпка, страните на порите се увреждат. В резултат на това тя става още по-податлива на бактерии. Освен това, когато пукате пъпки, рискувате да инфектирате раната, ако ръцете ви са мръсни. Ако се притеснявате за състоянието на кожата си, посетете дерматолог.

Вижте още: 7 ежедневни неща, които водят до пристрастяване

6. Не приемайте витамини с биологично активни добавки

Много хора смятат, че витамин С може да предпази имунитета им от настинка или че биологично активните добавки (БАД) могат напълно да заменят професионалния план за лечение. Въпреки че това не е напълно вярно, някои храни и хранителни добавки действително могат да помогнат за предотвратяване на заболяването на хората.

Ако се храните балансирано, е безсмислено да приемате и витамини, тъй като вече получавате необходимото количество от тях с храната. Допълнителни витамини се препоръчват за хора с витаминен дефицит.

Биологично активните добавки се използват като източник на активни вещества, ако в организма ви липсват такива. Разбира се, добре е да възстановим баланса на веществата, които ни липсват, но трябва да разберете, че БАД не са лекарство.

7. Не снимайте всичко с телефона си

Този съвет може да звучи доста странно сега, когато използваме телефоните си за почти всичко – особено когато става въпрос за правене на снимки. Резултатите от проучването на Линда Хенкел от университета Феърфийлд обаче установиха, че опитът да заснемете всичко на телефона си всъщност ще ви накара да пропуснете много важни детайли. Проблемът е, че когато правите снимка, вниманието ви е насочено към самия кадър, вместо към това, което снимате. В резултат на това ще имате запомняща се снимка или видео, но реалните ви впечатления ще бъдат доста скучни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама