Пушенето по време на бременност може да отключи тази тежка болест при детето


Пушенето по време на бременност може да отключи тази тежка болест при детето
Снимка: Istock

Хората, чиито майки са пушили по време на бременност с тях, са с 22 процента по-склонни да развият диабет тип 2, според изследване, представено на срещата на епидемиолозите и кардиолозите на Американската сърдечна асоциация в Чикаго.

Вижте още: Невероятно: Учени са открили нова суперхрана, пълна с антиоксиданти

На същата среща беше обявено, че възрастните, които са се поддали на навика да пушат, са с 35 процента по-склонни да развият диабет, отколкото непушачите.

Резултатите от проучване в тази област, което включва 476 000 възрастни, чиито здравни данни са получени от UK Biobank, предполагат причинно-следствена връзка между консумацията на тютюн и развитието на диабет тип 2, което предполага, че хората, които са започнали да пушат тютюн като юношите са изложени на риск от този тип диабет с 57 процента повече от тези, които нямат контакт с никотин.

Един от авторите на това изследване, проф. д-р Виктор Зонг казва, че пушачите, чиито майки са употребявали тютюн по време на бременност и които също имат генетично предразположение, са повече от три пъти по-склонни да развият диабет тип 2, отколкото непушачите.

Хората, които са започнали да пушат, когато са били юноши на възраст около 14 години, са изложени на най-висок риск. Тези употребяващи тютюн са с 639 процента по-склонни да развият диабет по-късно в живота, отколкото непушачите.

Вижте още: Лепенки с витамини: Хит в мрежата, но работят ли наистина?

Въпреки това, тези, които са започнали да пушат като тийнейджъри, ако се откажат от пушенето, имат здравословен начин на живот, особено правилна диета, могат значително да намалят възможността да се разболеят от диабет, твърди д-р Зонг.

Според наличните статистически и здравни данни 50 милиона млади хора на възраст между 13 и 15 години се наслаждават на цигари или други тютюневи изделия по света.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама