Правенето на добрини подобрява здравето ни


Правенето на добрини подобрява здравето ни
Снимка: iStock/Guliver

Можете да постигнете повече с доброта, отколкото с редовни упражнения. Оказва се, че благотворителната дейност може не само да стопли душата, но и да подобри физическото здраве, съобщава "Би Би Си".

Вестниците започват да пишат за Бети Лоу, когато тя е на 96 години. Въпреки напредналата си възраст, тя работи като доброволец в кафене в болница в Салфорд, предградие на Манчестър, като сервира кафе, мие чинии и разговаря с пациенти. Дори и на 106 Лоу, която вече не е сред живите, работи в кафенето веднъж седмично, въпреки лошото си зрение.

Преди години Лоу каза пред журналисти, че е продължила да работи в кафенето, докато повечето хора предпочитат да се успокоят и да се пенсионират у дома, защото е била уверена, че такава работа ѝ помага да остане здрава. И очевидно е била права.

Науката показва, че алтруистичното поведение - от доброволчеството и даряването на пари до случайни, ежедневни добри дела - насърчава благосъстоянието и дълголетието.

Изследванията показват, че доброволчеството намалява риска от ранна смърт с 24% - приблизително същото, колкото да се ядат шест или повече порции плодове и зеленчуци дневно, според някои проучвания.

Нещо повече, тези хора са по-малко склонни да развият повишена кръвна захар или възпаление, което води до сърдечни заболявания. Те също така прекарват с 38% по-малко време в болници, отколкото тези, които изобщо не се занимават с благотворителност.

Няколко рандомизирани лабораторни експеримента хвърлят светлина върху биологичните механизми, чрез които помагането на другите може да подобри нашето здраве.

В един такъв експеримент в Канада ученици в гимназия били разделени на две групи: едните били изпратени да помагат на по-малките ученици за два месеца, а другите били оставени да чакат своя ред, за да се включат в помагането.

Четири месеца по-късно, когато експериментът приключил, разликите между двете групи тийнейджъри били ясно видими... в кръвта им.

Учениците от гимназията, които активно обучавали малки деца,  имали по-ниски нива на холестерол, както и по-ниски маркери за възпаление като интерлевкин 6 в кръвта, което не само предотвратява сърдечните заболявания, но също така помага в борбата с вирусни инфекции.

Интересното е, че в кръвта се регистрират не само резултатите от официалното участие в благотворителни дейности, но и случайни прояви на доброта.

Има безброй други примери за положителните ефекти върху здравето както от добротата, така и от финансовото дарение. Например бабите и дядовците, които редовно се грижат за внуците си, имат риск от смъртност до 37% по-нисък от тези, които не участват в грижите за деца.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама