Изследване: Боб, ориз и картофи водят до отслабване


Изследване: Боб, ориз и картофи водят до отслабване
Снимка: iStock

Надномерното тегло е болест, засягаща все повече държави в световен мащаб. Оказва се, че определени храни, които до този момент мнозина специалисти изключваха от менюто на пълните хора, всъщност могат да доведат от отслабване. 

За кои храни става дума?

Хранителен режим с много устойчивото нишесте, каквото се съдържа в пълнозърнестите храни и бобовите растения, може да доведе до подобряване на чревната микрофлора при хора страдащи от затлъстяване. Това води и до намаляване на теглото, а има и други положителни ефекти върху здравето.

Изследователи пишат в онлайн списанието „Нейчър Метаболизм“ (Nature Metabolism), че диета, богата на устойчиво нишесте, може да доведе до подобряване глюкозния толеранс и инсулиновата чувствителност. Това потенциално намалява риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

Вижте още: Лекар отговаря: Колко хранителни добавки са твърде много?

Устойчивото нишесте е вид въглехидрат, който не може да се усвои в тънките черва, а ферментира в дебелото черво, като по този начин действа като пробиотик. В резултат на това се увеличава количеството на добрите бактерии в червата и не се повишават нивата на глюкоза, както при консумиране на обикновено нишесте.

Зелените банани, бобът, грахът, лещата и пълнозърнестите храни, включително овесът и ечемикът, съдържат устойчиво нишесте. Топлината обаче допринася за промени в количеството му в някои храни. Овесът и зелените банани могат да го изгубят по време на готвене. За разлика от тях свареният ориз и картофи, след като се сготвят, развиват устойчиво нишесте, докато се охлаждат.

Повече за изследването

Международен екип от изследователи провежда клинично проучване, като дава на 37 участници с наднормено тегло добавка от устойчиво нишесте под формата на прах, разтворен във вода, два пъти дневно в продължение на осем седмици. Освен това участниците имат три здравословни хранения на ден. След първите осем седмици, изследователите заменят устойчивото нишесте с обикновено за още осем седмици.

По време на първия осемседмичен период участниците отслабват с 2,8 кг. През втория период не се наблюдава загуба на тегло.

Устойчивото нишесте води както до по-малко покачване на кръвната захар след хранене, така и до увеличаване на добрите бактерии в изпражненията на участниците. След това учените предават тези добри бактерии на мишки, които се хранят с високо съдържание на мазнини и това им помага и на тях да отслабнат.

Допълнителен експеримент с мишки разкрива, че определена бактерия в чревната микрофлора, наречена Bifidobacterium adolescentis, е необходима, за да се предотврати абсорбирането на мазнини в червата и да се предпази от затлъстяване.

„С помощта на аналитични методи успяхме да докажем, че съставът и метаболитните показатели в чревната микрофлора на участниците в изследването се променят в благоприятна посока“, каза Джани Панайоту, професор в университета „Фридрих Шилер“ в Йена, Германия, и един от авторите в изследването. „Нашето проучване ще осигури практически подход за лечение на затлъстяването и свързаните с него нарушения“, добави той.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама