Имате афта/язва в устата? Ето 5 народни лечения


Имате афта/язва в устата? Ето 5 народни лечения
Снимка: iStock

Хората, които са имали афти/язви в устата, знаят дискомфорта и болката, които това състояние може да причини. Храненето става почти невъзможно и каквото и малко да се опитате да погълнете, е много болезнено. Стресът играе голяма роля в появата им заедно с консумацията на замърсени храни.

Някои от честите причини за афти/язви в устата включват:

В организма има недостиг на основни витамини и минерали (В12, цинк, желязо и фолат).

Като отговор на бактериална или вирусна инфекция в устата.

Чувствителност към храни, съдържащи киселини като лимон, ананас, ягоди или друга кисела храна.

Непоносимостта към глутен може да предизвика образуването на афти в устата.

Пастата за зъби или водата за уста, съдържащи натриев лаурил сулфат, могат да причинят образуване на афти при някои хора.

Хората с автоимунни заболявания и хормонален дисбаланс могат да получат повтарящи се афти в устата.

Домашни средства при афти/язви в устата

На пазара има няколко лекарства и медикаменти, които могат да осигурят временно облекчение на състоянието. Важно е да се консултирате с лекар за правилната диагноза и лечение. Простите домашни средства могат да помогнат в допълнение към предписаното лечение.

1. Мед

Медът има много полезни свойства. Въпреки това може да не сте наясно с факта, че може да бъде ефективен и при афти/язви в устата. Нанесете мед върху засегнатото място и го оставете да престои. Тъй като афтите са вътре в устата, можете случайно да погълнете нанесения мед заедно със слюнката си. Важно е обаче да продължавате да прилагате мед на всеки няколко часа.

Медът има антимикробни свойства и може да помогне за бързото възстановяване на всяка отворена рана. Освен че намалява афтата/язвата, медът предпазва мястото и от инфекции.

Вижте още: Какво се случва, ако НЕ миете зъбите си само един ден?

2. Паста от сода бикарбонат

Вземете равни количества сода бикарбонат и вода. Смесете ги, за да създадете гъста паста. Нанесете тази паста върху язвата в устата и я оставете да изсъхне. След като сместа изсъхне, изплакнете устата си с вода и направете гаргара. Това трябва да се прави три пъти на ден.

Содата за хляб неутрализира киселината, образувана от язвата, което в крайна сметка лекува състоянието.

3. Кокосово масло

Просто нанесете малко кокосово масло върху повърхността на афтата и оставете да подейства. Можете също така да го прилагате, докато спите вечер. Подобно на меда, кокосовото масло има антимикробни свойства, които помагат за естественото намаляване на афтите/язвите. Същото съединение действа и като противовъзпалително и аналгетично лечение. Прилагането на маслото може да намали болката, причинена от язвите/афтите в устата.

4. Солена вода

Смесете супена лъжица сол в чаша хладка вода. Направете гаргара старателно с тази течност. След като сте готови, можете да правите гаргара с обикновена вода, за да премахнете соления вкус от устата си. Използвайки тази процедура, можете да успокоите част от болката и дискомфорта, които изпитвате. Антисептичните свойства на солта са добре известни.

Вижте още: Изпитани бабини лекове за болка от никнещи зъби при бебета

5. Карамфилово масло

Карамфиловото масло се извлича от цветната пъпка. Този екстракт се използва в широка гама от естествени лекарства, включително за зъбобол и афти/язви в устата. В случай на афти/язви в устата, вземете малко парче памук и нанесете маслото директно върху мястото. Изчакайте, докато язвената тъкан абсорбира маслото.

Не забравяйте да изплакнете устата си с топла вода, преди да нанесете карамфиловото масло. Това ще почисти повърхността на областта на язвата. Карамфилът съдържа евгенол и антимикробни свойства, които помагат за справяне с всички орални проблеми. Болката и възпалението също се лекуват с прилагането на това масло.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама