Ето защо във всеки дом трябва да има смрадлика


Ето защо във всеки дом трябва да има смрадлика
Снимка: iStock

Смрадликата е билка, известна със своите лечебни свойства от древни времена. Тя има множество ползи за здравето благодарение на своите противовъзпалителни, антисептични и обезболяващи свойства. Ето някои от основните ползи от смрадликата:

Облекчава болка и възпаление

Смрадликата често се използва за намаляване на болката и възпалението, особено при ставни проблеми, артрит и ревматизъм.

Подпомага лечението на кожни заболявания

Благодарение на своите антисептични свойства, смрадликата може да помогне при лечението на кожни инфекции, екземи, псориазис и други кожни заболявания, включително тези, свързани с гърдите (като например мастит) при кърмещи жени.

Вижте още: Този билков чай е еликсир срещу кашлица и болки в гърлото

Стимулира циркулацията

Използването на смрадлика може да подобри кръвообращението, което е особено полезно при хронично студени крайници или за възстановяване след наранявания.

Подобрява храносмилането

Отвара от смрадлика може да облекчи проблеми с храносмилането, като например газове, подуване и спазми.

Вижте още: Коренът на тази билка е лек при безсъние

Облекчаване на болки при менструация

Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, смрадликата може да помогне за облекчаване на болките при менструация. Отвара или тинктура от смрадлика може да бъде полезна в този случай.

Как се прави отвара от смрадлика

Имате нужда от:

1 чаена лъжичка сушени листа или корен от смрадлика

250 мл вряла вода

Инструкции:

Вземете 1 чаена лъжичка сушена билка (листа или корен) от смрадлика. Поставете билката в подходящ съд и залейте с 250 мл вряла вода. Покрийте съда и оставете билката да се настои за около 10-15 минути. Прецедете течността, за да отстраните остатъците от билката.

Пийте отварата топла или охладена. Можете да приемате отварата 2-3 пъти на ден, в зависимост от нуждите или препоръките на специалист.

Важно: Въпреки лечебните свойства на смрадликата, винаги е добре да се консултирате с лекар или специалист по фитотерапия преди употребата ѝ, особено ако сте бременна, кърмите или приемате други медикаменти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама