Какво управлява половия живот на жената


Какво управлява половия живот на жената
Снимка: iStock/Guliver

Медици откриха няколко десетки участъка от ДНК, от чиято работа зависи времето на настъпването на менопаузата.

Изследователите са изяснили, че грижата за тяхното състояние ще помогне на жените максимално да удължат половия си живот, се казва в статия, публикувана в сп. Nature Genetics.

"Днес много жени предпочитат да раждат деца в зрелите години на живота, но при тях често възникват проблеми със зачатието поради това, че фертилността на яйцеклетките започва забележимо да спада още 10 години преди настъпването на менопаузата.

Нашето изследване показва защо се случва това и ние се надяваме, че то ще помогне на жените в бъдеще да избягват ранното настъпване на климакса", казва Анна Мърей (Anna Murray) от университета на Ексетър (Великобритания).

Мърей и колегите ѝ разкрили генетичните корени на времето на настъпване на менопаузата, като изучили и съпоставили геномите на почти 70 000 жени с европейски произход, живеещи в най-различни ъгълчета на света.

Като съпоставили времето на настъпването на менопаузата при тях с това, как работели техните гени, свързани с развитието на яйцеклетките, авторите на статията открили, че времето на настъпването на менопаузата се определя от едно просто нещо, за което учените подозирали отдавна, но не могли да докажат.

Според Мърей продължителността на половия живот на жената зависи в голяма степен само от това, колко добре нейният организъм защитава себе си и яйцеклетките от увреждания на ДНК. Ефективността на работата на тази защита, както изяснили учените, зависи не само от възрастта на жената и наличието на вредни навици, но и от структурата на 40 специфични участъка от генома, които отговарят за поддържането на целостта на ДНК в бъдещите яйцеклетки.

"И преди това знаехме, че времето на настъпване на менопаузата частично се определя от гените. Нашето изследване показа, че в този процес са задействани стотици гени, всеки от които може да забави или ускори климакса с няколко седмици или гори година", добавя Джон Пери (John Perry) от Кеймбриджкия университет.

Управлението на работата на тези гени и тяхната допълнителна защита, както се надяват Мъри, Пери и колегите им, ще позволи на жените да удължат своя полов живот и дълго да запазят възможността да зачеват дете.

Възможно е и обратното – ускореното настъпване на менопаузата, както обясняват учените, снижава риска от развитието на рак на гърдата благодарение на това, че организмът на жената изработва значително по-малко естроген след спирането на менструацията.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама