8 убедителни причини да НЕ убивате тученицата в градината


8 убедителни причини да НЕ убивате тученицата в градината
Снимка: iStock

Тученицата (Verdolaga) вече не е заплаха за градината, а ценен продукт. Това забележително растение отново заема мястото си на фермерските пазари и в добрите ресторанти, предлагайки както ползи за здравето, така и кулинарна наслада.

Това устойчиво растение излиза от пукнатините на тротоара, прониква в градините и е приветствано като "растение чудо" от д-р Артемис Симопулос, президент на Центъра за генетика, хранене и здраве. По време на мандата си в Националния институт по здравеопазване д-р Симопулос откри, че тученицата съдържа най-високите нива на Омега-3 мастни киселини сред всички зелени растения.

Неговите сочни листа са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, което го прави питателна храна. Но това не е всичко – тези листа предлагат и аромат на лимон с пиперлива нотка.

Вижте още: 5 добри начина да използвате магичната мощ на копривата

Ето 8 ползи от консумацията на тученица

Омега-3 мастни киселини

Тученицата се откроява като изключителен растителен източник на тези есенциални мастни киселини, които са от решаващо значение за здравето на мозъка и сърцето, особено за веганите.

Антиоксиданти

Заредена с антиоксиданти като глутатион, тученицата помага за защита на клетките, борбата с увреждането и забавя процеса на стареене.

Вижте още: 6 домашни растения, които притежават суперсили

Минерали

Със значителни количества калций, магнезий, калий, желязо, фосфор, манган, мед, фолат и селен, тученицата запълва празнините в стандартната диета и поддържа цялостното благосъстояние.

Витамин C

Важен източник на този имуностимулиращ витамин, който помага за поддържането на силна и устойчива имунна система.

Бета-каротин

Съдържащ се в изобилие в тученицата, бета-каротинът служи като прекурсор на витамин А, справяйки се с дефицита, често срещан при много хора.

Мелатонин

За разлика от повечето растения, тученицата съдържа мелатонин, хормон от решаващо значение за регулиране на съня, което я прави ценен естествен източник.

Намаляване на холестерола

Благодарение на беталаина, антиоксидант, присъстващ в тученицата, той помага за предотвратяване на увреждането на холестерола в кръвоносните съдове и има положително въздействие върху нивата на LDL холестерола.

Триптофан

Тученицата съдържа триптофан, важна аминокиселина, която подпомага регулирането на настроението и се бори с депресията.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама