8 често срещани симптома на дефицит на важния витамин B12


8 често срещани симптома на дефицит на важния витамин B12
Снимка: iStock

Въпреки че витаминът се намира в много храни, дефицитът на B12 е относително често срещан. Симптомите на нисък B12 могат да варират от физически до психологически.

Витамин B12 е основно хранително вещество, от което тялото ви се нуждае за процеси като синтез на ДНК, производство на енергия и добро функциниране на централната нервна система.

Тъй като способността за усвояване на B12 от храната намалява с възрастта, дефицитът е по-често срещан при възрастни хора. Все пак това не означава, че децата и по-младите възрастни, включително тези, които са бременни и кърмачки, не могат да развият дефицит на B12. Дефицитът на B12 често се диагностицира погрешно, често поради неадекватни лабораторни изследвания или защото симптомите не са специфични.

Ето 8 често срещани симптома за недостиг на витамин B12:

1. Умора

Ако имате ниско съдържание или недостиг на B12, вероятно ще се чувствате уморени. Клетките на вашето тяло се нуждаят от B12, за да функционират правилно. Като такива, наличието на неадекватни нива на В12 може да намали нормалното производство на червени кръвни клетки, което може да наруши доставянето на кислород. По-конкретно, дефицитът на B12 може да причини мегалобластна анемия. Това състояние води до образуването на големи, необичайни и незрели червени кръвни клетки и нарушен синтез на ДНК.

2. Бледа или жълта кожа

Подобно на състоянието, наречено желязодефицитна анемия, анемията, свързана с дефицит на B12, може да направи кожата ви бледа поради липса на напълно зрели, здрави червени кръвни клетки в тялото. Дефицитът на B12 може също да причини състояние, наречено жълтеница, което кара кожата ви и бялото на очите ви да придобиват жълтеникав цвят поради високите нива на билирубин.

Вижте още: Лекар отговаря: Колко хранителни добавки са твърде много?

3. Главоболие

Главоболието е сред най-често съобщаваните симптоми, свързани с дефицит на B12 както при възрастни, така и при деца.

Проучване от 2019 г. със 140 души, половината от които са имали мигрена, установи, че кръвните нива на B12 са значително по-ниски при участниците с мигрена. Тези с най-високи нива на B12 са имали 80% по-малка вероятност да имат мигрена в сравнение с участниците с най-ниски нива на B12.

4. Депресивни симптоми

Дефицитът на В12 е свързан с по-голям риск от развитие на депресия. Наличието на ниски нива на B12 може да доведе до повишени нива на съдържаща сяра аминокиселина, наречена хомоцистеин. На свой ред това може да допринесе за развитието на депресия чрез увеличаване на оксидативния стрес, увреждане на ДНК и клетъчна смърт в тялото. Проучване от 2020 г. със 132 деца и тийнейджъри, 89 с и 43 без депресия, установи, че участниците с депресия имат по-ниски нива на B12 и по-високи нива на хомоцистеин в сравнение с тези без депресия. В допълнение към симптомите на депресия, ниските или дефицитни нива на B12 могат да доведат до други психични състояния, включително психози и разстройства на настроението.

5. Стомашно-чревни проблеми

Дефицитът на B12 може също да причини диария, гадене, запек, подуване на корема, газове и други стомашно-чревни симптоми. Тези проблеми могат да засегнат както възрастни, така и деца.

6. Затруднена концентрация и умствени увреждания

Тъй като дефицитът на B12 влияе отрицателно върху централната нервна система, хората с ниски или дефицитни нива на B12 може да се почувстват замаяни и да изпитват трудности при концентрирането и изпълнението на задачи.

Много проучвания свързват ниските нива на B12 с влошена умствена функция при възрастни хора. За щастие проучванията показват, че умственото увреждане, свързано с ниските нива на B12, може да се подобри с лечение.

Вижте още: Експерти: Най-добрите витамини и хранителни вещества за здравето на вашия мозък

7. Болка и възпаление на устата и езика

Глоситът е медицински термин, който се отнася за възпален, зачервен и болезнен език. Може да бъде причинено от дефицит на В12. При хора с този дефицит може да се появи глосит заедно със стоматит, който се характеризира с рани и възпаление в устата.

Въпреки че глоситът и стоматитът са често срещани при хора с анемия, свързана с дефицит на B12, те могат да се появят и без анемия и могат да бъдат признак за ранен дефицит на B12. Като се има предвид това, глоситът може да има и други причини.

8. Парестезия на ръцете и краката

Много възрастни и деца, които имат дефицит на B12, съобщават, че изпитват парестезия, усещане за парене или боцкане в определени области на тялото като ръцете и краката. За съжаление, този симптом на дефицит на B12 се припокрива със симптоми, свързани с диабетна невропатия - увреждане на нервите, причинено от висока кръвна захар, което може да причини болка и изтръпване в крайниците. Хората с диабет, приемащи метформин, са изложени на по-висок риск от развитие на дефицит на B12, тъй като това лекарство може да намали усвояването на витамин B12 в тялото. Така че дефицитът на B12 може да бъде погрешно диагностициран като периферна невропатия при хора с диабет. В резултат на това много експерти препоръчват на хората, приемащи редовно метформин, да се изследват за дефицит на витамин B12.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама